“Muzeji za 10” u 50 gradova Srbije

10/05/2021 18:26

“Muzeji za 10” u 50 gradova Srbije

Po sedmi put ove godine održaće se manifestacija “Muzeji za 10” sa temom “Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse”. Hepening je planiran da se odvija u 50 gradova i mesta širom Srbije od 12. do 18. maja. U više od 90 muzeja i drugih institucija, a u okviru manifestacije biće obeleženi 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Kako je danas najavila pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić, u Narodnom muzeju u Beogradu pandemija je “uticala na stvaranje nove muzejske publike, a izazov koji je postavila pred muzejske institucije bio prekratnica za muzeje jer se pokazalo da su muzejski delatnici kreativni, sposobni i prilagodljivi o čemu svedoči izuzetno veliki broj posetilaca u virtuelnom svetu”.

pročitajte još i Digitalni dijamant košta koliko i pravi!

– Кada čujete podatak da su od 149 muzejskih ustanova, više od 100 muzeja učesnici na ovogodišnjoj manifestaciji, jasno je da gotovo dve trećine ove godine učestvuje u ovoj manifestaciji “Muzeji za 10” što je rekordan broj za dosadašnje njeno održavanje – izjavila je Vanušić dodajući da su se muzeji odlično snašli predhodne godine.

Ona je podsetila i da su isti bili zatvoreni za posetioce samo mesec i po dana.

– Muzeji su od početka pandemije prešli u virtuelni sferu nastavljajući da vrlo angažovano učestvuju u društvenom životu kroz različite sadržaje postojećih izložbi ali i niz novih koje su plasirali putem društvenih mreža i svojih sajtova – istakla je Vanušić.

Slavko Spasić, koordinator “Muzeja za 10” je predstavio program manifestacije kazao da naziv iste nosi simboličan naziv “budući da su se muzeji sa desetkom izborili sa brojnim izazovima koje je 2020. godina donela”.

možda vas zanima i kako Iz fotelje u muzej

– Okosnica manifestacije je 18. maj kada je Unesko ustanovio Međunarodni dan muzeja. Mnogi učesnici svoje programe predstaviće kombinovano, dakle kroz virtuelne ture ali će i pustiti publiku u muzej – rekao je Spasić.

Ovom manifestacijom, saglasni su danas bili nadležni, obnavlja se Nacionalna nedelja muzeja koja je nastala na inicijativu UNESCO-a.

 

10/05/2021 18:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments