“Maj mesec matematike” u više od 15 gradova širom Srbije

29/04/2015 11:17

“Maj mesec matematike” u više od 15 gradova širom Srbije

“Maj mesec matematike” ove godine održava se od 5. maja do 5. juna u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Ovu manifestaciju, koja se održava po četvrti put, organizuje Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU. Ovogodišnji slogan glasi “Ritam matematike”, pa će sav sadržaj – izložbe, radionice i predavanja, biti posvećen vezi matematike, muzike, kreativnosti i ljudske svakodnevnice.

Samo u Beogradu, “Maj mesec matematike” održaće se na 12 lokacija, dok će ova manifestacija biti održana i u više od 15 gradova širom Srbije.

U Beogradu će sadržaj manifestacije biti dostupan na svakom koraku – u Galeriji nauke i tehnike SANU, Galeriji RTS-a, Domu omladine, Studentskom kulturnom centru, Dečjem kulturnom centru, Kolarčevom narodnom univerzitetu, Matematičkom fakultetu i Matematičkoj gimnaziji.

U toku maja, svake nedelje će u Beogradu biti otvorena po jedna onteraktivna matematička izložba – “Vizualna matematika” 5. maja, “Brojevi” i “Svet zvuka” 12. maja, “Art(o)physics” 18. maja i “Matematika na ulici” 20. maja.

“Maj mesec matematike” sadrži više od 25 zanimljivih radionica za školsku decu i više od 30 predavanja i tribina.

Uz ovu manifestaciju CPN objavljuje knjugu “Nedovršena igra” Kita Devlina, kao i posebnu publikaciju “Brojevi”, a gost manifestacije biće holandski umetnik i matematičar Rinus Rulofs.

“Maj mesec matematike” prvi put je održan 2012. godine, kada su ovu manifestaciju zajedno pokrenuli Centar za razvoj nauke i Matematički institut SANU. Ideja za pokretanje ovakve manifestacije bio je podatak do kojeg se došlo istraživanjem te godine, a to je da je matematika najomraženiji predmet u školama, prema mišljenju učenika.

Ovu manifestaciju je prethodnih godina posetilo više od 100.000 ljudi.

29/04/2015 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments