Svetski dan stanovništva – 11. jul

11/07/2018 10:30

Svetski dan stanovništva – 11. jul

Danas je Svetski dan stanovništva!

Svetski dan stanovništva obeležava se 11. jula širom sveta. Ovogodišnja tema je “Planiranje porodice je ljudsko pravo”.

Tokom jula meseca 1987. godine, svetska populacija dostigla je broj od 5 milijardi stanovnika. Tada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila ovaj datum u kalendar svetskih manifestacija.

Povodom Dana stanovništva, srpski ministri, Slavica Đukić Dejanović – ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Zlatibor Lončar – ministar zdravlja, Mladen Šarčević – ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zoran Đorđević – ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja navode da su odlučni u nameri da se donose i sporvode odluke koje će uticati na prevenciju negativnih demografskih kretanja, kroz niz različitih mera.

Naime, planira se poboljšanje ekonomske situacije, zatim sprovođenje mera za podsticanje rađanja, jačanje brige o zdravlju, reproduktivnom zravlju i zdravim načinima života, poboljšanje kvalitieta obrazovanja, zatim podrške ženama, roditeljima, porodici i starim licima.

Cilje ovogodišnje teme “Planiranje porodice je ljudsko pravo” je ukazivanje na značaj sigurnosti dobrovoljnog planiranja porodice. Vlada Srbije ističe da će posebnu pažnju usmeriti na povećanje nivoa znanja o zdravlju i reproduktivnom zdravlju, kroz sisteme obrazovanja i zdravlja.

11/07/2018 10:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments