Studenti – žiri na ovogodišnjem FEST-u

02/03/2015 13:08

Studenti – žiri na ovogodišnjem FEST-u

Ovogodišnji FEST će imati i žiri sastavljen od studenata, koji će odlučivati o najboljem filmu u kategoriji “Thrills And Kills”.

Studentski žiri čini će studenti Fakulteta dramskih umetnosti Kristina Marković- produkcija, Nemanja Ćeranić- montaža i Strahinja Madžarević- dramaturgija.

Filmovi u ovoj selekciji predstavljaju presek svetske filmske scene u 2014. godini, a studenti će birato najbolji od osam filmova: “Tokijsko pleme”, “Plava ruina”, “Hijena”, “Kolt 45”, “Težak dan”, “Lešinarenje”, “Babaduk” i “Glasovi”.

Ovi filmovi su nagrađivani od strane kritičara, a bili su prikazani do sada na fetivalima fantastike širom sveta. Važni festivali fantastike su članice Federacije Melies, koja je osnovana 1997. godine.

Festivali fantastike, koji su članovi Federacije Melies, bave se filmovima fantastike u širem smislu, a prednost daju građenju novih svetova i konstruisanju neobičnih priča, u odnosu na realističnost filmskog prizora i sa njim vezane naracije.

Većina filmova u selekciji “Thrills And Kills” ne iscrpljuju u mehaničkom oponašanju obrazaca, već ispred kanona kriju mnoge interesantne socio-političke konotacije. Ova selekcija je veoma značajna za FEST jer gledaocima pruža nešto što je obično izvan festivalskog mejstrima.

Izvor: Tanjug

02/03/2015 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments