Prijavite se na Brainfinity problem solving takmičenje: Srednjoškolci i stariji osnovci, udružite se i osvojte vredne nagrade!

24/02/2021 16:48

Prijavite se na Brainfinity problem solving takmičenje: Srednjoškolci i stariji osnovci, udružite se i osvojte vredne nagrade!

Veliko Brainfinity takmičenje u problem solvingu okupiće i ovog proleća mlade problem solvere iz čitave Evrope!

Ovo nesvakidašnje nadmetanje na kom učenici timski rešavaju kreativne i logičke zadatke, koristeći informacione tehnologije, predstavlja jedinstvenu priliku za sve srednjoškolce i osnovce od petog do osmog razreda da razviju moždane vijuge, dobro se zabave i osvoje vredne nagrade.

Ukoliko želite da sa svojom ekipom učestvujete na Brainfinity takmičenju, prijavite se OVDE, najkasnije do ponedeljka, 1. marta.

Kako izgleda Brainfinity takmičenje?

Takmičenje se sastoji iz nekoliko faza, pa tako učenici prvo rešavaju Brainfinity probleme online – sa bilo koje lokacije, posle čega ih finalno nadmetanje čeka u Beogradu.

Za Brainfinity takmičenje nije potrebna nikakva posebna priprema, a ni predznanje, ali se pokazalo da bolje rezultate pokazuju ekipe koje su se već sretale sa problemima koji su se ranije provlačili na takmičenju. Ako želite da i vaša ekipa provežba te zadatke i bude što spremnija za takmičenje, možete ih pronaći ovde.

Ekipe koje pobede na Brainfinity takmičenju, ali i njihove nastavnike-mentore, očekuju vredne nagrade.

Više o pravilima i propozicijama takmičenja pročitajte ovde.

Pogledajte kako je izgledalo prošlogodišnje Brainfinity finale.

Brainfinity pomera sve granice. Kada ne znaš odgovor – potraži ga na internetu

Jedna od suštinskih karakteristika Brainfinityja je mogućnost korišćenja savremene tehnologije tokom samog takmičenja, jer ovakav pristup nauku predstavlja u potpuno drugačijem svetlu, suprotnom od onog na koji nas je školovanje naviklo.

„Učenje deci najčešće stvara pritisak, umesto da ih zaintrigira da postignu više”, kaže prof. Ivan Anić, organizator takmičenja i autor mnogobrojnih problema koje učenici na ovom takmičenju rešavaju i dodaje: „Zato je interesovanje za Brainfinity tako veliko – ono deci omogućava da rešavaju realne probleme sa kojima će se kad-tad susresti, ali na način koji je njima veoma blizak.”

Probleme koje učenici rešavaju na takmičenju detaljno osmišljava žiri koji čine naši najeminentniji stručnjaci u obrazovanju, a od učenika se traži samo ovo: neograničena kreativnost, maštovitost, razmišljanje „out of the box”, međusobna saradnja i podrška i želja za ostvarenjem cilja

Zašto ovakav koncept takmičenja daje tako dobre rezultate?

Cilj Brainfinity takmičenja je da pomogne učenicima da samostalno i kreativno rešavaju različite probleme tako što će principe projektno orijentisane nastave i znanje iz škole primeniti u kontekstu koji je njima blizak.

Prema rečima nastavnice Sanje Ječmenice, čije ekipe aktivno učestvuju na takmičenju, ono što izdvaja Brainfinity je promovisanje STEAM predmeta (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost i matematika) i problemskog razmišljanja, svega onoga što pomaže učenicima da se kasnije snađu na tržištu rada. 

Da bi takmičenje zaista ispunilo svoj cilj, pored nastavnika, mora zainteresovati i same učenike. Šta je to što se njima najviše dopada na Brainfinityju?

„Ovo takmičenje podstiče IT i korišćenje laptopova. To je prvo takmičenje gde se ništa nije učilo napamet”, kaže učenik Lav Milić, član prošlogodišnje pobedničke ekipe, a učenica Katarina Banjac dodaje: „U Brainfinityju moramo svi da radimo zajedno, jer ništa ne funkcioniše ako nismo ujedinjeni.”

Problem solving – jedna od najefikasnijih nastavnih metoda

Prema pisanju Svetskog ekonomskog foruma, problem solving je najvažnija veština 21. veka, a Brainfinity takmičenje je samo deo široke Brainfinity organizacije, koja se kroz svoj rad sa učenicima, nastavnicima, školama i kompanijama zalaže za reformu društva kroz razvoj problem solvinga kod dece i odraslih.

Razvijajući problem solving veštine, učenici na Brainfinityju postaju pravi detektivi i mali istraživači koji ujedinjuju znanje, snalažljivost i timski rad i kroz zabavu razvijaju kritičko mišljenje, bolju angažovanost, veću kreativnost i ključne PISA veštine za 21. vek.

Ne propustite priliku da se prijavite na ovo nesvakidašnje takmičenje

Pravo učešća na takmičenju Brainfinity 2021 imaju srednjoškolci i svi učenici od petog do osmog razreda osnovne škole iz celog sveta. Potrebno je samo da oforme svoju ekipu i prijave se na takmičenje. Timove mogu da čine učenici različitih razreda (pri čemu će se takmičiti u konkurenciji ekipa najstarijeg člana), a nastavnici mogu voditi neograničen broj ekipa na takmičenje.

Ne propustite učešće na takmičenju Brainfinity 2021. Prijavite svoju ekipu odmah.

24/02/2021 16:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments