Podnete nove prijave protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu

26/04/2017 13:53

Podnete nove prijave protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu

Do sada je u 2017. godini podneto 49 prijava od strane inspekcije Ministarstva zdravlja protiv roditelja koji ni su vakcinisali svoju decu.

Još uvek nije poznato koliko ih je do sada kažnjeno za ovaj prekršaj, a i prošle godine su podnošene prijave protiv roditelja koji su doneli ovu odluku, pa je tako inspekcija podnela 198 prijava u toku 2016. godine.

Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta za javno zdravlje Batut kaže je važno održavanje kolektivnog imuniteta, a da bi se on postigao neophodno je da 95 odsto mališana budu vakcinisani prema kalendaru imunizacije.

“Samo kada je visok procenat vakcinisanih, moguće je sprečiti širenje bolesti i nastanak epidemije”, rekla je Kanazir gostujući na RTS.

Nedelja imunizacije počela je 24. aprila i trajaće do 30. aprila, a cilj je da se skrene pažnja na važnost kontinuiteta vakcinacije.

Kanazir kaže da je Srbija ranije dostizala željeni cilj obuhvata od 95 odsto, ali da u poslednjih nekoliko godina ne dostiže taj cilj, posebno ne MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubeola).

“Vakcinacija je postala žrtva svog uspeha, jer mnogi roditelji, pa i lekari nisu videli zarazne bolesti koje ostavljaju teške posledice”, naglasila je ona.

Kanazir je upozorila na epidemiju malih boginja u susednoj Rumuniji, gde je do sada registrovano 5.000 obolelih sa 22 smrtna ishoda.

Inače, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kaznu od 150.000 dinara, ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija.

Izvor: 021; Tanjug

26/04/2017 13:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments