Otvaranje trening centara za veštačku inteligenciju

19/09/2019 12:59

Otvaranje trening centara za veštačku inteligenciju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u Novom Sadu sa gradonačelnikom tog grada Milošem Vučevićem o mogućnosti da se u Novom Sadu otvori Centar za izučavanje veštačke inteligencije.

Šarčević i Vučević rekli su novinarima da je u Novom Sadu i Beogradu planirano otvaranje trening centara za nauku, odnosno izučavanje veštačke inteligencije i istakli da je to deo zajedničkog projekta Srbije i jedne od najmoćnijih svetskih kompanija u ovoj oblasti iz Kine, Novi Zmaj.

Govoreći o projektu sa kompanijom Novi Zmaj, Šarčević je rekao da je cilj formiranje najpre trening centara u Beogradu i Novom Sadu, a potom i u Trsteniku.

Prva faza počinje 8. oktobra, kad dolazi delegacija iz Kine. Oni će sagledati ponude za prostor i kadrove i daće svoju opremu, što je veoma važno, jer se radi o veoma skupoj opremi. Niz drugih centara za promociju nauke ćemo otvoriti u narednom periodu, najavio je Šarčević.

On je ponovio da Vlada Srbije poklanja značaj razvoju informacionih tehnologija.

Gradonačelnik Vučević je istakao da bi otvaranje Centra u Novom Sadu bila velika stvar za grad koji već ima uspešne osnovne i srednje škole, snažan Univerzitet, Naučno-tehnološki park i Institut Biosens.

Time bismo učvrstili poziciju Novog Sada kao lidera u Srbiji za sve informacione, komunikacije tehnologije. Sve ono što se do juče činilo futuristički, danas je to realnost, rekao je Vučević.

On je dodao da nema dobrih rezultata u ekonomiji bez jakog obrazovnog sistema, što privlači i strane investitore.

Centar za veštačku inteligenciju u Novom Sadu trebalo bi da bude na Spensu.

19/09/2019 12:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments