Apeli, karantini i popuštanje mera

05/07/2021 18:53

Apeli, karantini i popuštanje mera

Evropski mediji prenose izjave zvaničnika EU koji strahuju da je četvrti talas u aktuelnoj pandemiji neizbežan, ako se do kraja leta ne vakciniše protiv kovida19, najmanje 70 odsto građana. Takođe, u Evropi je sve “glasnije” mišljenje da bi trebalo da se uvede obavezna vakcinacija.

Pijedine članice Evropske unije pripremaju zakonska rešenja za obaveznu vakcinaciju i to najpre kada se radi o medicinskom osoblju,  zaposlenim u staračkim domovima, radnicima u snabdevanju, turizmu… a uz to ukinuće se i pravo na besplatno testiranje na koronavirus onima koji ne žele da se vakcinišu.

Austrijske vlasti su uputile apel na srpskom jeziku, u jednom lokalnom mediju, ali se oglas pojavio i u nedeljnom izdanju frankfurtskih “Vesti”, a u kom se pozivaju Srbi i oni sa sličnog govornog područja da se vakcinišu protiv koronavirusa. Iza ove akcije stoji Austrijski integracioni fond koji je osnovan 1960. godine, a bavi se odobravanjem azila, integracijom izbeglica, tačnije socijalnim i obrazovnim sektorima u Austriji. Zanimljivo je da je akcija počela kada su mere popuštene, odnosno nakon što je ukinuta obaveza nošenja FFP2 maski.

Za sada na snazi ostaje obaveza posedovanja sertifikata o vakcinaciji, potvrde o preležanom kovidu 19 ili negativan test za restorane, hotele, bioskope, pozorišta, bazene, frizerske salone, salone masaže, lepote… Istovremeno ukinuta je i fizička distanca i broj kupaca u prodavnicama. Maske “obične” i dalje moraju u zatvorenim prostorima, a više i ne važi ograničenje broja ljudi kada se radi o okupljanjima.

U međuvremenu, čelnici Moskve saopštili su da je počelo ispitivanje vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa za decu starosti od 12 do 17 godina. Kako je preneo AP, zamenica gradonačelnika Anastasija Rakova rekla je da je angažovano 100 dobrovoljaca, koji nisu bili zaraženi virusom i nemaju zdravstvene probleme koji bi ih sprečili da budu vakcinisani. Prema njenim rečima, manju dozu vakcine u odnosu na odrasle primiće deca.

možda vas zanima i: vitamin je važan za prevenciju oboljevanja od koronavirusa!

Inače, u Rusiji raste broj zaraženih. Prvu dozu vakcine primilo je 23 miliona ljudi, odnosno tek nešto više od 15 odsto stanovništva. Krajem juna je  broj novih slučajeva virusa bio 9.000 dnevno, a ove sedmice je 24.000.

Turiste u Slovačkoj čeka novo pravilo. Naime, ova zemlja je drastično promenila pravila za ulazak u zemlju, jer tamošnje vlasti strahuju od novih varijanti koronavirusa. Prema tim pravilima, od 9. jula svi koji se nisu vakcinisali moraće u karantinu da budu 14 dana. Međutim, ovo pravilo ne važi samo za Slovačku, već se odnosi na sve zemlje EU.

U nastavku propisa koje se primenjuju u članicama EU, putnik će biti u obavezi da uradi PCR testu, najranije petog dana karantina.  Turisti koji su vakcinisani sa obe doze, a prošlo je najmanje dve nedelje od primanja druge, ne moraju u karantin.

A u Indiji je u jednom danu registrovano 39.796 novih slučajeva zaraze, a u toku 24 časa od kovida19 umrle su 723 osobe. Do sada je u toj državi umrlo 402.728, a od početka epidemije potvrđeno je 30.5 miliona slučajeva zaraze.

 

 

 

05/07/2021 18:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments