Istina o mlečnim proizvodima: Šta goji, a šta treba da izbegavamo?
Povezane objave
Mlečni proizvodi predstavljaju širok spektar namirnica i jako je bitno da znamo koje od njih ne treba konzumirati ako ne želimo da taložimo masne naslage.
Ono što je bitno znati je da su sirevi i ostali mlečni proizvodi dve totalno različite kategorije namirnica.
Kad govorimo o mlečnim proizvodima, u zavisnosti od koncentracije nutrijenata, postoje tri različite kategorije:
- Mlečni proizvodi prve grupe su sveže mleko, kiselo mleko, kefir, jogurt, svež sir i ostali proizvodi koji sadrže ispod 10% masti i preko 80% vode. Ove namirnice se mogu koristiti u velikim količinama (100-250g dnevno).
- Sirevi koji sadrže 35-55% masti (mocarela, kačkavalj, topljeni sir). Preporučuje se da se ovi proizvodi koriste u malim količinama (25-50g), s vremena na vreme.
- Maslac i kajmak spadaju u kategoriju masti, čak iako se proizvode od mleka. One se koriste kao i ulja, 1-2 kašike kajmaka ili kockica maslaca dnevno.
Pogledajte još:
Neverovatne stvari koje mozak radi dok spavamo
Ogroman porast slučajeva oboljevanja od autoimunih bolesti posledica modernog načina života
Kako brza hrana utiče na naš mozak?
Nutritivna dijeta koja jača imunitet
16 štetnih posledica konzumacije šećera
Mitovi o ispijanju tople vode sa limunom
Istine i zablude o metabolizmu!
Kafa pred spavanje: Da ili ne?






Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*