Koje decembarske namirnice čuvaju zdravlje?
Povezane objave
Zimski period je vreme kada unosimo najviše kalorija, skoro 30 odsto više nego tokom drugih perioda.
Naime, većina namirnica koje unosimo nema veliku hranljivu vrednost, ishrana se uglavnom svodi na šećere i masti. Stručnjaci isitiču da je važno voditi računa o zdravoj ishrani i tokom decembra, kako bi se organizam sačuvao od prehlada i virusa.
Ove sezonske namirnice donose najviše koristi organizmu i zdravlju.
Pečurke
Pečurke spadaju u zdrave namirnice koje sadrže malo kalorija. One imaju antivirusno i protivupalno svojstvo, te utiču na smanjenje holesterola i povećavaju odbranu organizma od bolesti.
Bogate su antioksidansima koji štite od srčanih bolesti, prevremenih znakova starenja i moždanog udara.
Kelj
Kelj je pravi izvor vitamina K! Stručnjaci navode da je dokazano da vitamin K štiti organizam od više oblika demencije.
Celer
Celer je bogat vlaknima koja podstiču zdravu probavu i predstavljaju zaštitinika creva i želuca od karcinoma. Dokazano je da celer utiče na reumu i na eliminaciju viška vode iz organizma.
Brokoli
Brokoli je bogat antioksidansima, pa tako utiče na smanjenje upalnih procesa i podstiče imunitet. Sadrži vitamin C i beta karoten.
U pitanju je namirnica koje se smatra najvećim zaštitnikom organizma od brojnih vrsta raka.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*