Kako nastaju ledene šare na staklu
Povezane objave
Često na flašama izvađenim iz zamrzivača, možemo primetiti razne šare. Koliko puta ste se zapitali kako dolazi do njihovog nastanka?
Boca puna tečnosti koja u zamrzivaču ostane nekoliko sati, nalazi se ispod svoje tačke zamrzavanja. Vodi je potrebno da se širi, kako bi se zamrzla, zbog svog tečnog stanja. Molekuli moraju da se preslože u kristale leda, dok pritisak u boci taj proces otežava.
Otvaranje boce oslobađa pritisak
Do naglog pada pritiska dolazi pri otvaranju boce, što omogućava stvaranje leda i oslobađa ugljen dioksid iz smeše. Mehurići se ponašaju kao “mesta za nukleaciju”, na njima se stvaraju prvi kristali leda i dok rastu, stvaraju sve više leda u obliku obrnute piramide, koja podeseća na grane drveta. Ukoliko bocu samo lagano kucnete o tvrdu površinu, biće dovoljno da proces smrzavanja otpočne. Talas pritiska stvoriće mikroskopske oblasti niskog pritiska u tečnosti, koje mogu da se ponašaju kao “mesta za nukleaciju”.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*