Belgijsko kraljevstvo je u svako doba godine interesantna lokacija za turiste, jer nudi prelepa prirodna bogatstva i kulturne atrakcije, koje su nastale kao posledica susretanja različitih kultura na ovom prostoru.

Od velikih plaža na obali Severnog mora, preko muzeja i istorijskih centara belgijskih gradova, do tehničkih dostignuća kao što su luka u Antverpenu, mnogi mostovi, odvodi i kanali – u ovoj maloj državi će svako pronaći nešto za sebe. Belgija je takođe poznata i po svojoj kuhinji. Vodeća je država u Evropi po broju restorana u odnosu na broj stanovnika. Takođe je i važan evropski birokratski centar i u njoj se nalaze vodeće institucije Evropske Unije.

brisel slika

 

Belgija se vrlo lako može istražiti, jer od njene prestonice Brisela do bilo kog drugog mesta u državi se automobilom ili autobusom stiže za manje od 2 i po sata. Ova država administrativno je podeljena na regione Valoniju, Flandriju i grad Brisel, a u njoj se takođe razlikuju i jezičke zajednice. Naime, na jugu države, uglavnom u Valoniji, govori se francuski, dok se u Flandriji i Briselu govori holandski, a na samom istoku države dominira nemački jezik.

Belgijska klima je umerena i vlažna i, zbog blizine mora, veoma često je vetrovito.

Kratka istorija Belgije

Ova država jedna je od novijih u Evropi. Proglasila je nezavisnost pre manje od 200 godina, a do tada je bila mesto na kome su se smenjivale vlasti velikih evropskih sila.

Kada je Julije Cezar osvojio Galiju, nazvao je svoju provinciju Galija Belgika i njome su Rimljani vladali do 5. veka kada je osvojena od strane germanskog plemena Franaka. Uskoro je ovo područje podeljeno na Flandriju (francuski deo) i germanski deo. U srednjem veku utvrđeni gradovi Flandrije su cvetali zahvaljujući jakim trgovačkim vezama sa čitavom Evropom. Posle Stogodišnjeg rata između Engleske i Francuske, engleski saveznik Burgundija osvaja Flandriju, čime počinje takozvana Burgundska era. Ovaj period je u istoriji države poznat kao doba razvoja kulture. Između ostalih, tada su stvarali braća Van Ajk, svetski poznati slikari.

Tokom sledećih nekoliko stotina godina, Francuska je pokušavala da preuzme kontrolu nad Belgijom, sve dok ona nije osvojena od strane Napoleona. Posle Napoleonovog poraza kod Voterlua, velike evropske sile pridružile su Belgiju njenom severnom susedu – Holandiji. Revolucija je izbila 1831. godine i posle toga Belgija postaje nezavisna država. Mnoge borbe u Prvom i Drugom Svetskom ratu vođene su na ovom prostoru i stoga je država bila razrušena, ali se vrlo brzo oporavila i danas je njen glavni grad, Brisel, prestonica Evropske Unije.

Mesta koja ne smete propustiti da posetite ukoliko putujete u Belgiju

Istorijski centar Briža

Na glavnom gradskom trgu nalaze se sačuvane originalne građevine iz srednjeg veka i ovde posetioci mogu da osete pravi duh tog vremena i uživaju u srednjevekovnoj arhitekturi.  Glavni gradski trg u Brižu:

trg u briselu

Katedrala svetog Bava u Gentu (Sint-Baafs Cathedral)

Ova katedrala najlepši je primer religijske arhitekture Belgije i glavna turistička atrakcija u Gentu. Nemojte propustiti da vidite njen enterijer koji je pun umetničkih dela, od oslikanih zidova i tavanice, preko poznate kripte, do remek-dela flandrijske umetnosti – Gentskog oltara. Katedrala u Gentu:

katedrala u briselu

Bojna polja u Flandriji

Na ovom području dešavale su se mnoge bitke u Prvom Svetskom ratu. Ova sačuvana bojna polja u okolini Ipra glavni su razlog zašto turisti posećuju ovaj grad. Pored ovih rovova dugih nekoliko kilometara, ovde se nalaze i groblja poginulih vojnika. Bojna polja kod Ipra:

bojna polja kod ipra

Bazilika Svete Krvi u Brižu

Ova građevina nije samo impresivna po mešanju romaničke i gotičke arhitekture, već i po svetim relikvijama koje se u njoj čuvaju. U njenoj kapeli nalazi se bočica u kojoj se navodno nalazila krv Isusa Hrista i po toj relikviji je crkva i dobila ime. Bazilika u Brižu:

bazilika u brizu

Gradovi koje morate posetiti u Belgiji: