Gent je grad u belgijskom regionu Flandrija, u kome se govori holandski jezik. Treći je po veličini grad u Belgiji i nalazi se na ušću reke Laje u reku Šeldu. Grad je važan za belgijsku ekonomiju zbog svoje luke koja je kanalima povezana sa morem.

gent belgija

Većina srednjevekovne arhitekture u ovom gradu ostala je netaknuta i veoma je dobro očuvana. Po tome je Gent veoma sličan Brižu. Međutim, u Gentu se nalazi mnogo manji broj turista i ukoliko ne volite gužvu, ovaj grad će vam se veoma dopasti. Za Gent se kaže da je ,,najbolje čuvana tajna Evrope”, jer turisti uglavnom obilaze Brisel, Antverpen i Briž, dok Gent ostaje nepravedno zapostavljen.

Šetnja Gentom je kao šetnja kroz istoriju. Na njegovim ulicama možete videti mnoga arhitektonska remek-dela, kao što su dvorci, katedrale, crkve i stare kuće trgovaca.

gent slika 1

Istorija Genta

U Rimsko doba, na ušću reka Laje i Šelde počelo je da se formira naselje danas poznato kao Gent.  Veruje se da njegov naziv potiče od keltske reči ,,ganda” što znači ušće. U 11. i 12. veku Gent je postao važan trgovački centar zahvaljujući proizvodnji tkanine. Tada je izgrađen poznati Dvorac Grofova. 1500. godine rođen je u ovom ogradu poznati evropski vladar – Čarls V od Španije, kojem su građani Genta odbijali da plaćaju porez i koji ih je kažnjavao tako što su sa konopcem vezanim oko vrata morali da šetaju kroz grad.

O ovome svedoče mnoge statue, koje se i danas nalaze u gadu, kao i nadimak stanovnika Genta – ,,nosioci konopca”. Kao i u Brižu, krajem 15. veka došlo je od zatvaranja plovnih puteva i tada je grad izgubio svoj trgovački značaj, koji nije povratio sve do početka 19. veka, kada je postao deo Francuskog carstva. Gent je nastavio da se razvija kao industrijski grad, i danas je važan ekonomski, lučki i univerzitetski centar Belgije.

Ukoliko putujete u Belgiju, nemojte da popustite da posetite ovaj grad. Poseban doživljaj je plovidba kanalima i rekama Laji i Šeldi, koje prožimaju grad. Gent je pravo mesto za one koji vole istoriju i arhitekturu, a neke od njegovih znamenitosti su:

Katedrala Svetog Bava (Sint-Baafskathedraal)

Ova katedrala izgrađena je u 13.veku u stilu visoke gotike, dok kasnogotički toranj datira iz 16. veka. Enterijer katedrale bogato je oslikan slikama poznatih slikara, kao što je Peter Paul Rubens, ali i drugi flamanski autori.

katedrala svetog bava

Dvorac Grofova (Gravensteen)

Izgrađen između 1180. i 1200. godine na ostacima strukture iz 9. veka, ovaj dvorac je originalni primer evropske srednjevekovne fortifikacije. Imao je kako vojnu funkciju, tako i administrativnu. Naime, na tom mestu su grofovi rešavali pitanja koja su se ticala upravljanja zemljom, odakle potiče i njegovo ime. Takođe je bio i mesto za trgovinu i za spaljivanje i pogubljenje žrtava inkvizicije.

dvorac grofova gent

Zvonik

Na zapadnoj strani trga Sint-Baafsplein nalazi se ovaj toranj visok 91 metar, koji je simbol nezavisnosti Genta, jer se u njemu čuvaju povelje o ovom gradu iz različitih istorijskih perioda. Zvonik je građen početkom 14. veka. Tik uz njega nalazi se hala u kojoj su se sastajali trgovci tkaninom, i koja je u 18. veku postala zatvor, a danas je kafe-restoran koji je veoma popularan među turistima.

zvonik u gentu

Gradska Kuća (Stadhuis)

S obzirom da je građena jako dugo, ova građevina predstavlja kombinaciju mnogih arhitektonskih stilova. Kao i sam grad Gent, predstavlja pravo putovanje kroz istoriju. Najstariji delovi Gradske Kuće građeni su po ugledu na Gradsku Kuću u Brižu, novo krilo je u stilu kasne gotike i bogato je ukrašeno statuama, dok su neki delovi iz perioda renesanse.

gradska kuca gent

Pogledajte još