briz kanal

Briž je grad u Flandriji, severnom delu Belgije. Sa svojih 120 hiljada stanovnika šesti je po veličini grad u Belgiji, ali uprkos tome je grad koji turisti najčešće posećuju u ovoj zemlji. Ovaj grad je pravi raj za turiste. Veoma je mali i kompaktan, i jedan je od najbolje očuvanih srednjevekovnih gradova u Evropi. Njegova prelepa srednjevekovna arhitektura ispresecana velikim brojem kanala, daje mu poseban šarm i stvara pravu atmosferu vremena pre industrijske revolucije.

briz slika 1

Istorija Briža

U srednjem veku, more je poplavilo područje oko današnjeg Briža i stvorilo veliki broj kanala. Da bi se Flandrija zaštitila od napada Vikinga, ovde je izgrađena tvrđava i tada je grad počeo da se razvija. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, u gradu je razvijana trgovina, posebno tekstila, i građani Briža su se vrlo brzo bogatili. Život u tadašnjem Brižu bio je toliko luksuzan da je francuska kraljica prilikom posete ovom gradu izjavila da je mislila da je samo ona kraljica, a sada vidi da u Brižu ima 600 rivala.

Ovo bogatstvo dovelo je do političke tenzije, kada su zanatlije zahtevale nezavisnost od Francuske i ubili svakoga ko nije umeo da izgovori flandrijski izraz ,,schild en vriend”. Pobunom je Briž postao samostalan grad, ali je već u 14. veku ponovo potpao pod francusku vlast. Tada se grad i dalje bogatio posredstvom trgovine i postao je kulturno sedište regiona.

Tokom 15. veka Cvin (Zwin), kanal koji je povezivao grad sa morem, ispunio se muljem i mnogi trgovci i zanatlije su se preselilli u Antverpen. Briž, do tada glavno trgovinsko čvorište Evrope, postaje mrtav grad. Upravo ovih 400 godina uspavanosti doprineli su da Briž bude ono što je danas – turistički grad sa najbolje očuvanom srednjevekovnom arhitekturom i atmosferom.

Svako ko prošeta uskim ulicama Briža ili se provoza brodom po njegovim kanalima, odmah će potpasti pod njegove čini i biti šarmiran atmosferom u ovom gradu. Zato, ukoliko putujete u Belgiju, nemojte propustiti da ga posetite. Istorijski centar grada je vrlo mali i može se obići peške ili biciklom i za razgledanje glavnih gradskih znamenitosti potreban vam je samo jedan dan, a neke od najpoznatijih su:

Halle i zvonik

Na južnoj strani glavnog gradskog trga nalazi se ova kuća, izgrađena u 12. veku. Služila je kao administrativno mesto za završavanje svih poslova u trgovini za vreme zlatnog doba grada Briža. O tome svedoči i stara riznica u kojoj se nalaze mnogi dokumenti iz srednjeg veka. Sa njenog zvonika, koji sadrži čak 47 zvona, pruža se prelep pogled na ceo grad.

Halle i zvonik

Bazilika Svete Krvi (Heilig-Bloedbasiliek)

Ova romaničko-gotička crkva poznata je po kristalnoj bočici koja navodno sadrži kap Hristove krvi, koja je doneta iz Svete Zemlje prilikom krstaških pohoda. Svake godine u maju, ova relikvija se nosi kroz Briž u Procesiji Svete Krvi. Svakog petka se sveta krv donosi iz kapele i prikazuje vernicima u bazilici.

bazilika svete krvi briz

Gradska Kuća (Stadhuis)

Izgrađena između 1376. i 1420. godine, jedna je od najstarijih gradskih kuća u Belgiji i pravo je oličenje gotičkog stila. Na fasadi postoji 49 niša u kojima se nalaze statue grofa od Flandrije, Baldvina Čelične Ruke. U njenoj unutrašnjosti nalazi se Gotička Hala sa muralima koji oslikavaju istoriju grada.

gradska kuca briz

Pogledajte još