Sledeće godine kolektivni ugovor za prosvetare

24/11/2014, 14:05

Sledeće godine kolektivni ugovor za prosvetare

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će kolektivni ugovor kojim treba jasno da se definišu zarade prosvetara, biti gotov do kraja godine.

Ovaj ugovor će predstavljati prelazno rešenje, kako bi nastavnici što manje osetili smanjenje plata, rekao je ministar Verbić.

Ministar je rekao da prosvetari najviše osećaju smanjenje plata jer do sada nisu bili opterećeni solidarnim porezom zbog toga što niko i nije imao zaradu veću od 60.000 dinara.

Zbog toga on najavljuje izradu kolektivnog ugovora, koji bi trebalo da bude gotov do kraja decembra i čiji je osnovni cilj da definiše rad svakog segmenta prosvete.

Verbić je objasnio da je kolektivni ugovor prelazno rešenje kojim se podrazumeva formiranje platnih grupa i dodao da će prosvetari imati zaradu u skladu sa stručnom spremom koju imaju i odgovornošću koju nose.

On je rekao da je održan sastanak sa ministrom finansija koji je upoznat sa zahtevima prosvetara i ponavlja da oni neće biti izuzeti od smanjenja plata.

Ipak, ministar Verbić kaže da ministarstvo naporno radi na zahtevima sindikata, a to su da se izmene Zakona bave pitanjima poput transparentnosti zapošljavanja, ukrupnjavanja radnih mesta i načina izbora direktora.

Izvor: RTS

24/11/2014, 14:05

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*