Zanimljivosti o čuvenom Luju 14

14/05/2019 13:55

Zanimljivosti o čuvenom Luju 14

Na današnji dan, 1643.na francuski presto došao četvorogodišnji Luj XIV nakon smrti oca Luja XIII. Regentkinja je bila njegova majka Ana Austrijska, ali je stvarnu vlast imao kardinal Mazaren.

Kralj Luj 14 bio je poznat i kao Kralj Sunce, a za vreme svoje vladavine ojačao je moć i uticaj Francuske u Evropi. U nastavku saznajte neke zanimljivosti o ovom vladaru.

Zanimljive činjenice o Luju 14

  1. Vladavina ovog kralja je najduža vladavina u evropskoj istoriji. Luj 14 je, naime, vladao pune 72 godine.
  2. Na presto je došao sa samo 4 godine, pa je do punoletstva umesto njega, vladala njegova majka Ana, kao kraljica regent.
  3. Luj je verovao da je potomak Boga, a njegovo kršteno ime “Louis- Doeudonne” na srpskom jeziku znači “dar od boga”. Luj je prihvatio sunce kao svoj amblem, a često se poistovećivao sa bogom sunca Apolonom. Baš kao što se oko Sunca okreću planete, Luj je verovao da se Francuska okreće oko njega.
  4. Oko vek i po nakon smrti, govorilo se da je Lujevo srce bilo jelo za ekscentričnog Engleza Vilijama Baklenda. On je bio geolog i paleontolog i jeo je sve što mu je palo šaka iz sveta životinja. Kada je večerao u Oksfordširu, u Engleskoj, servirano mu je srce, a navodno on je tad izjavio: “Jeo sam mnoge čudne stvari, ali nisam nikada pre probao kraljevo srce”.

 

 

14/05/2019 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments