Stvari u koje i dalje verujemo, iako je dokazano da su zablude!

05/09/2017 19:35

Stvari u koje i dalje verujemo, iako je dokazano da su zablude!

Od malena smo učili da promaja može da izazove teške zdravstvene probleme, ali i da ako progutamo žvaku, ona se vari sedam godina. Koji su sve mitovi vremenom postali istiniti, iako je naučno dokazano da su zablude?

Jezik

Pet je osnovnih ukusa koje razlikujemo: gorko, slatko, slano, kiselo i umami (ukus hrane bogate proteinima). Ipak, sva čula ukusa potiču sa istog dela jezika. Dakle, jezik nije razdeljen po ukusima, kako smo dosad verovali.

Električni ventilator

U Južnoj Koreji postoji mit da ako ostavite ventilator preko noći upaljen, on vas može ubiti. Slično kao i promaja. Međutim, dokazano je da je u pitanju potpuna besmislica.

Bikovi

Bikovi ne vide boje, već reaguju na pokrete i u toreadoru vide pretnju. Crvena zastava im ništa ne znači.

Ajkule

Internetom se proširio mit kako morski psi ne mogu da dobiju rak, iako je dokazano da ni ajkule nisu otporne na ovu bolest, posebno na rak kože.

Nestale osobe

Kada neko nestane treba sačekati još jedan dan ili 24h da bi prijavili nestanak? Ne. Sve odmah treba prijaviti policiji.

Vikinzi

Vikinzi su doživljavani kao pleme divljaka s rogatim kacigama. U stvarnosti, te kacige je napravio dizajner u 19. veku za potrebe Vagnerove opere.

Ajnštajn

Postoji priča da je Ajnštajn u školi išao na popravni iz matematike, iako je to potpuna besmislica.

Zlatna ribica

Da ove životinje imaju pamćenje od tri sekunde je takođe izmišljotina. Zlatne ribice mogu da zapamte nešto i do tri meseca.

Žvakaća guma

Postoji urbani mit kojim se plaše deca koji kaže da ako se proguta žvakaća guma, ona ostaje u telu sedećih sedam godina. Naravno, ovo nije tačno, jer je želudac i te kako dovoljno jak da svari žvakaću gumu.

05/09/2017 19:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments