Mobilni telefoni su sedam puta prljaviji od wc šolje!

17/03/2020 16:36

Mobilni telefoni su sedam puta prljaviji od wc šolje!

Da, dobro ste čuli! Najnovije istraživanje iz Amerike je pokazalo da su telefoni i do sedam puta prljaviji od daske na wc šolji.

Kako prenosi Dejli mejl, u istraživanju je korišćeno 50 telefona kako bi se videlo da li i koliko ima bakterija na njima. Zatim je korišćena sprava koja tačno pokazuje gde se sve nalaze bakterije na površini telefona.

Skeniranjem daske na wc šolji u proseku se nađe oko 220 bakterija, ali rezultati na telefonu su pokazali da ih ima preko 1479! Na telefonima se mogu naći bakterije ešerihije koli ili stafilokoka.

Najveća količina bakterija zadržava se na kožnim preklopnim maskama, dok se nešto manje nalazi na običnim plastičnim maskama, čak i kada izgledaju da su potpuno čiste. 

Ovo ne treba da nas čudi s obzirom šta sve diramo rukama tokom dana i koliko često se hvatamo za telefon. Sa ovolikom količinom bakterija, telefoni pre dođu kao iskorišćena maramica!

Prosečan Amerikanac uzme telefon u ruke 52 puta tokom dana. Dok 59% Amerikanaca koristi poslovni telefon dok su na poslu, čak trećina ga koristi tokom celog dana na raznim mestima. Još jedan razlog za ovoliko bakterija na našim telefonima je što oko 40% ljudi odlazi u kupatilo i toalete sa telefonom, a manje od polovine njih ga čisti nakon izlaska!

Treba imati u vidu da toplota telefona pogoduje bakterijama da se razmnožavaju. One se lako prenose na naše lice, uši, ruke, kada telefoniramo, igramo igrice… Iako je retkost da dobijete neku bolest samo time što ćete dodati nečiji telefon, ne preporučuje se da vam kroz ruke često prolaze tuđi telefoni. 

Još je britansko istraživanje iz 2010. pokazalo da od 63 miliona telefona čak 14,7 miliona predstavljaju opasnost po zdravlje zbog prisutnih enterobakterija, fekalija i drugih opasnih bacila. 

Zato, koristite vlažne i obične maramice ili sredstva za čišćenje telefona kako biste imali koliko-toliko čist telefon. Stručnjači pak preporučuju da je najbolja prevencija – redovna higijena ruku.

17/03/2020 16:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments