Kako su nastali parfemi?

26/09/2020 11:10

Kako su nastali parfemi?

Čovekov osećaj za aromatične, prijatne mirise traje skoro koliko i on sam. Naši preci su stojeći uz zapaljenu vatru spoznali da im sagorevanje nekih drva miriše lepše od drugih. Tako su palili vatre aromatičnih mirisa misleći da tako komuniciraju sa bogovima, kako nisu mogli da definišu senzaciju koju izaziva prijatan i opojan miris. Tako i sam naziv „parfumo“ potiče od latinskog izraza „per fumum“ – u prevodu „kroz dim“.

Prvi „mirisni zapisi“, opisi upotrebe na razne načine rafinisanih tvorevina, potiču još iz starog Egipta, Grčke, Kine, Rimskog carstva…

Egipćani 

Naravno sve potiče upravo od ove neverovatne civilizacije Starog Egipta. Kada je 1922. godine otkrivena grobnica faraona Tutankamona u njoj su nađene i činije sa pomadama, koje kad su otvorene, nećete verovati- iako stare 3000 godina, nisu izgubile svoj miris! 

Egipćani su parfme koristili u obliku pomada koje su mazali na kosu kako bi one polako otpuštale svoj miris i stvarale prijatan oblak miris oko nosača. Mirisi su bili jako važni i u sakralnim obredima, faraoni su za bogove žrtvovali tamjan, a u  balzamovanju mrtvih članova kraljevske porodice upotrebljavala se smirna- vrsta mirisne smole, koja potiče od različitih vrsta afričkih i arapskih biljaka. 

Zanimljivo je da je možda i prvi štrajk u istoriji povezan sa parfemom- oko 1330 godina pre nove ere, vojnici faraona su podigli štrajk zahtevajući od vladara aromatične pomade i balzame.

Grci su uzdigli parfeme na nivo svetinje, kao i sve. Oni su verovali da lep miris potiče od bogova, magičan je, mističan i takođe erotičan atribut. Grci koji su živeli u IV. veku p. n. e. mazali su svoja tela nakon kupanja u javnim kupalištima, aromatičnim uljima- i to svaki deo tela drugim mirisom. Ni jedna svečanost se nije mogla održati bez mazanja tela mirisom- bila je to vrsta rituala čišćenja.

Bliski istok otvarnjem „puta svile“ širi svetom svoju ljubav prema parfemima i mirišljavim supstancama. Amberis koji se stvara u probavnom sistemu velikih sisara, kitova, ima inače morski pas i fekalni miris, ali sušena nekoliko meseci daje toplu, čulnu notu- amber, parfemski sastojak za kojim su ljudi toliko poludeli da je bio cenjen zlatom ili robovima.

U nastavku teksta o parfemima saznaćete i kako su se drevni kinezi služili mirisnim notama ali i kako je dalje evolucirao parfem.

26/09/2020 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments