Na današnji dan – 4. jul

03/07/2022 20:00

Na današnji dan – 4. jul

Dogodilo se na današnji dan – 4.7.

1190. godine – Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca i francuski kralj Filip II krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa.

1631. godine – U Parizu je otvorena agencija za zapošljavanje, prva u svetu.

1753. godine – Rođen je francuski pronalazač Žan Pjer Fransoa Blanšar, koji je 1785. godine s Džonom Džefrisom prvi preleteo kanal Lamanš balonom.

1776. godine – Na Kontinentalnom kongresu u Filadelfiji potpisana je američka Deklaracija o nezavisnosti. Taj dan slavi se u SAD kao Dan nezavisnosti.

1799. godine – Rođen je švedsko-norveški kralj Oskar I, koji je tokom vladavine (1844-1859) vodio politiku švedske neutralnosti i ujedinjenja skandinavskih zemalja.

1807. godine – Rođen je italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi, vođa pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima (“hiljadu crvenih košulja”) oslobodio je 1860. godine Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj. Izabran je za poslanika Rima 1874. godine, ali je odbio počasti kralja Viktora Emanuela, titule vojvode i maršala.

1826. godine – U istom danu umrli su bivši predsednici SAD Džon Adams (1797-1801) i Tomas Džeferson (1801-1809).

1848. godine – Objavljen je “Komunistički manifest” Karla MarksaFridriha Engelsa.

1848. godine – Umro je francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan. Smatra se tvorcem francuskog modernog književnog stila i jezika. Rafinirani stilista u delu “Memoari s onu stranu groba”, u političkim spisima negira tekovine francuske buržoaske revolucije i racionalizam u filozofiji.

1900. godine – Rođen je legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luj “Sačmo” Armstrong. Mnogobrojne turneje širom sveta donele su mu nezvaninu titulu ambasadora dobre volje.

1903. godine – Pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabl, izmedju San Franciska i Manile.

1927. godine – Rođena je italijanska filmska glumica Đina Lolobridjida, prva zvezda italijanske kinematografije posle Drugog svetskog rata (“Fanfan Lala”, “Lepotice noći”, “Hleb, ljubav i mašta”, “Provincijalka”).

marija-kiri

Marija Kiri

1934. godine – Umrla je francuska naučnica poljskog porekla Marija Kiri Sklodovska. Otkrila je radioaktivne elemente radijum i polonijum. Prvu Nobelovu nagradu za fiziku podelila je 1903. godine sa suprugom Pjerom i Bekerelom, a drugu za hemiju dobila je 1911. godine.

Pročitajte i: Biografija Marije Kiri

1943. godine – Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski, šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946. godine – Filipini su stekli nezavisnost nakon 47 godina vladavine SAD.

1976. godine – Izraelski komandosi upali su na aerodrom Entebe u Ugandi i oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koji su oteli arapski ekstremisti. Poginuli su četiri komandosa, sedam od 10 otmičara i oko 20 ugandskih vojnika.

1979. godine – Bivši predsednik Alžira Ahmed Ben Bela pušten je nakon 14 godina iz kućnog pritvora. Bio je prvi predsednik nezavisnog Alžira (1963), a sa vlasti ga je uklonio Huari Bumedijen državnim udarom 1965. godine.

1997. godine – Američka vasionska sonda “Patfajnder” spuštena je na Mars.

1999. godine – Alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika amnestirao je hiljade muslimanskih vojnih zatvorenika.

2000. godine – Umro je jedan od najslavnijih poljskih pisaca i antikomunista Gustav Herling-Grudzinski.

2001. godine – U cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.

2001. godine – U avionskoj nesreći u Sibiru poginulo je 145 ljudi.

2008. godine – Avion kineske kompanije sleteo je na medjunarodni aerodrom u Taojuanu na severu Tajvana, čime je zvanično, posle skoro šest decenija, uspostavljen avionski saobraćaj između Kine i Tajvana. Politički sukobi između Kine i Tajvana traju od 1949. godine kada su pristalice starog režima “otcepile” Tajvan od komunističke Kine.

2011. godine – Umro Oto fon Habsburg, najstariji sin posljednjeg austrijskog cara i posljednjeg ugarsko-češkog kralja Karla. Bio je glava kuće Habsburg-Lotaringija, austrijski političar i pretendent za carski tron Austrije i kraljevske tronove Mađarske, Hrvatske i Češke.

2012. godine – Naučnici Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) saopštili su da su otkrili novu subatomsku česticu koja bi mogla biti Higsov bozon, koji zbog karakteristika i uloge u stvaranju univerzuma nazivaju i “Božjom česticom”. Čestica je predmet 45-godišnjeg traganja za objašnjenjem kako materija dobija masu.

2013. godine – Predsednik Ustavnog saveta (suda), sudija Adli Mansur, položio je zakletvu na mesto predsednika Egipta, pošto je državnim udarom vojska dan ranije zbacila sa vlasti i pritvorila dotadašnjeg predsednika Mohameda Morsia.

03/07/2022 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments