Na današnji dan – 3. novembar

02/11/2022 20:00

Na današnji dan – 3. novembar

Dogodilo se na današnji dan – 3. 11.

1534. godine – Engleski parlament usvojio je povelju kojom je kralj Henri VIII postao poglavar crkve (Act of Supremacy), čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj. Tome je prethodio sukob sa papom Leonom X koji nije hteo da poništi kraljev brak sa Katarinom Aragonskom i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen.

Đorđe Petrović - Karađorđe

Đorđe Petrović – Karađorđe

1768. godine – Rođen je Đorđe Petrović Karađorde (14. novembra po novom kalendaru), vođa Prvog srpskog ustanka protiv Turaka 1804. godine. Nakon sloma ustanka 1813. godine pobegao je u Austriju, a zatim u Rusiju. Ubijen je po nalogu kneza Miloša Obrenovića 1817. godine, kada se tajno vratio u Srbiju.

Pročitajte i: Biografija Karađorđa

1801. godine – Rođen je italijanski operski kompozitor Vinčenco Belini, jedan od najpoznatijih stvaralaca italijanskog belkanta. Najpoznatija dela: “Norma”, “Puritanci”, “Pirat, “Kapuleti i Monteki”.

1839. godine – Britanske fregate su kod Kantona potopile nekoliko kineskih džunki. Time je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je završen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. godine u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

1852. godine – Rođen je japanski princ Mucuhito, od 1867. godine car Meiđi. Tokom vladavine (do 1912) potpuno je lišio vlasti šogunate, uspostavio centralnu carsku vlast, a feudalni Japan pretvorio u modernu kapitalističku državu. Premestio je prestonicu iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio.

1883. godine – Ugušena je Timočka buna koja je počela u Zaječarskom okrugu mesec dana ranije zbog odluke vlasti o oduzimanju oružja, dotad poverenog svim vojnim obveznicima. Među vođama, koji su uhapšeni i streljani, bilo je istaknutih članova Radikalne stranke. Neki od njih, kao Nikola Pašić, uspeli su da pobegnu van zemlje, a stranka je pretrpela tešku krizu.

1901. godine – Rođen je francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije (1924-27), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969. godine. Najznačajnija dela: “Kraljevski put”, “Ljudska sudbina”, “Iskušenje Zapada”, “Antimemoari”.

1903. godine – Panama je, uz podršku SAD koje su poslale u panamske vode krstaricu “Nešvil”, proglasila nezavisnost od Kolumbije.

1912. godine – Rođen je paragvajski diktator Alfredo Stresner, koji je na vlast došao vojnim pučem 1954. godine i sprovodeći teror protiv političkih protivnika vladao do 1989. kada je zbačen državnim udarom.

1918. godine – Nedelju dana uoči kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu na ratnim brodovima u Kilu izbila je pobuna mornara koja se proširila na više gradova (Hamburg, Libek, Bremen) gde su formirane privremene revolucionarne vlade. Nakon obračuna vlasti sa pobunjenicima nemački parlament je 6. februara 1919. godine ukinuo njihovu vlast.

1918. godine – Predstavnici austrougarske vojske potpisali su u Padovi kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, što je bio poslednji državni akt 700-godišnje Habsburške monarhije.

1946. godine – Japanski car Hirohito odrekao se, izjavom preko radija, božanskih atributa, a carska vlast prešla je na izborni parlament.

1954. godine – Umro je francuski slikar i vajar Anri Matis, najčuveniji predstavnik fovističkog pravca i jedan od najznačajnijih francuskih i evropskih slikara 20. veka.

1956. godineVelika Britanija i Francuska prihvatile su prekid vatre na Bliskom istoku uz uslov da u područje Sueckog kanala budu poslate mirovne snage UN.

1957. godine – SSSR je lansirao prvi satelit sa živim bićem “Sputnjik 2” u kojem je bio pas Lajka.

1961. godine – U Tant je izabran za generalnog sekretara UN nakon pogibije Daga Hamaršelda.

1970. godine – Kandidat Fronta narodnog jedinstva Salvador Aljende postao je predsednik Čilea, kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima. Ubijen je 1973. godine u državnom udaru generala Augusta Pinočea.

1991. godine – Hrvatske paravojne formacije proterale su stanovnisštvo i razorile 18 srpskih sela na području zapadne Slavonije.

1992. godine – Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton je na izborima za predsednika SAD pobedio republikanca Džordža Buša, dotadašnjeg šefa države.

1996. godine – Umro je bivši samoproglašeni car Centralne Afričke Republike Žan Bedel Bokasa. Na vlast je došao vojnim udarom 1966. godine, proglasio se 1972. godine doživotnim predsednikom, a 1976. carem. Oborio ga je 1979. bivši predsednik Dako i vratio zemlji status republike.

1998. godine – Umro je američki animator Bob Kejn, autor Betmena.

2002. godine – Na parlamentarnim izborima u Turskoj pobedila je Turska Partija pravde i razvoja, ali je njenom lideru Tajipu Erdoganu zabranjeno da preuzme premijerski položaj jer je ranije osuđen zbog islamističkih pobuna.

2005. godine – Umrla je En Burda osnivač izdavačke kuće “Burda-Moden” i jedna od najuspešnijih poslovnih žena u Nemačkoj.

2009. godine – Umro je španski pisac, sociolog i esejista Fransisko Ajala dobitnik svih španskih nagrada za književnost.

2010. godine – Umro je američki kompozitor Džeri Bok autor brodvejskih hitova među kojima je čuveni mjuzikl “Violinista na krovu” i “Fjorelo” za koje je zajedno sa tekstopiscem Šeldonom Harnikom osvojio nagradu Toni. Među njegovim poznatim mjuziklima su i “Gospodin Divni” i “Ona me voli”.

02/11/2022 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments