Na današnji dan – 23. septembar

22/09/2022 20:00

Na današnji dan – 23. septembar

Dogodilo se na današnji dan – 23. 9.

63. godine p.n.e – Rođen je Cezar Oktavijan Avgust, usvojeni sin Julija Cezara, prvi rimski car. Nakon što je pobedio vojsku Marka Aurelija i Kleopatre kod Akcija 31. godine p.n.e, preuzeo je svu vlast i zaveo novi oblik vladavine – principat i ustanovio Pax Romana – mir u celom Rimskom carstvu. Njegova vladavina smatra se najsjajnijim periodom rimske istorije i naziva Avgustov ili Zlatni vek.

1687. godine – U borbi sa Turcima, prilikom napada na Duvno, poginuo je uskočki vojvoda Stojan Janković, vojni starešina Ravnih Kotara u mletačkoj službi. Za podvige u borbama protiv Turaka, mletačke vlasti su ga odlikovale titulom “kavalijera” i dale mu imanje u Kotarima. Opevan je u narodnoj pesmi “Ropstvo Janković Stojana”.

1719. godine – Lihtenštajn je postao nezavisna kneževina u okviru Svetog rimskog carstva.

1817. godine – Španija i Velika Britanija potpisale su sporazum o zabrani trgovine robljem.

1819. godine – Rođen je francuski fizičar Arman Fizo, koji je 1849. godine prvi izračunao brzinu svetlosti bez primene astronomskih proračuna.

1840. godine – Crnogorci su na Mljetičku, na Durmitoru, ubili 80 turskih vojnika i muselima Smail-agu Čengića, koji je krenuo da skuplja harač. O tom događaju hrvatski pesnik Ivan Mažuranić ispevao je herojski ep “Smrt Smail-age Čengića”.

1846. godine – Nemački astronom Johan Gotfrid Gale otkrio je planetu Neptun.

1866. godine – Srpski knez Mihailo Obrenović i crnogorski knez Nikola I Petrović zaključili su ugovor o zajedničkoj borbi za oslobođenje od Turaka i ujedinjenje srpskih zemalja. Knez Nikola se obavezao da će se u slučaju ujedinjenja dve države odreći prestola u korist kneza Mihaila.

1870. godine – Umro je francuski pisac Prosper Merime. Kao veliki erudit, poznavalac istorije, arheologije i arhitekture, postao je 1834. godine inspektor u Upravi istorijskih spomenika, a od 1844. godine je član Francuske akademije. Njegova novela “Karmen” inspirisala je francuskog kompozitora Žorža Bizea da napiše istoimenu operu. (“Gusle”, “Hronika vremena Šarla IX”, “Tamango”, “Ertrurska vaza”).

1893. godine – U Beogradu je stavljena u pogon prva javna električna centrala u Srbiji.

1914. godine – U prvom vazdušnom napadu na Nemačku, britansko vazduhoplovstvo bombardovalo je u Prvom svetskom ratu grad Diseldorf.

1916. godine – Rođen je italijanski političar Aldo Moro, premijer Italije (1963-68. i 1974-76), lider Hrišćansko-demokratske stranke. Teroristička grupa “Crvene brigade” kidnapovala ga je u martu 1978, a u maju je ubijen.

1932. godine – Nedžd, Hedžas i više drugih oblasti koje je pod patronatom Velike Britanije na Arabijskom poluostrvu pripojila dinastija Saudita, ujedinilo se u državu Saudijska Arabija.

frojd

Sigmund Frojd

1939. godine – Umro je austrijski psihijatar Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize, posebno zaslužan za istraživanja podsvesne psihe i njene povezanosti sa seksualnim nagonom. Najznačajnija dela: “Tumačenje snova”, “O psihoanalizi”, “Psihopatologija svakodnevnog života”.

Pročitajte i: Više o životu Sigmunda Frojda Najzanimljiviji citati Sigmunda Frojda

1956. godine – Velika Britanija i Francuska prepustile su Savetu bezbednosti UN problem Sueckog kanala.

1957. godine – Grčka je odbacila zahtev Bukurešta da se Rumunija priključi Balkanskom savezu, koji su ugovorima 1953. u Ankari i 1954. na Bledu zaključile Jugoslavija, Grčka i Turska. Balkanski savez osnovan je kao odgovor na vojni pritisak zemalja istočnog bloka na Jugoslaviju.

1973. godine – Huan Peron izabran je treći put za predsednika Argentine. Njegova žena Izabela postala je potpredsednik.

Pablo Neruda

Pablo Neruda

1973. godine – Umro je čileanski pisac i diplomata Pablo Neruda (70) jedan od najvećih pesnika Latinske Amerike i španskog jezika, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine. Najznačajnija dela: “Praznična pesma”, “Dvadeset ljubavnih pesama i jedna očajna”, “Španija u srcu”.

Pročitajte i: Biografija Pabla Nerude

1987. godine – U Beogradu je održana 8. sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je došlo do prekretnice u idelogiji i politici srpskih komunista. U sukobu dve frakcije pobedila je tvrda struja tadašnjeg predsednika CK SK Srbije Slobodana Miloševića, nad umerenom politikom predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. Milošević je potom izvršio čistke u partiji i medijima i obezbedio osnov za svoju nacionalističku politiku.

1991. godine – Jermenija je proglasila nezavisnost od SSSR-a.

1997. godine – Na mirovnim pregovorima u Severnoj Irskoj, protestanski unionisti su prvi put posle 75 godina razgovarali direktno sa vođama Šin Fejna, političkog krila Irske republikanske armije.

1998. godine – Savet bezbednosti UN doneo je rezoluciju 1199 kojom se zahteva prekid vatre između srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca, preduzimanje mera za sprečavanje humanitarne katastrofe i nastavljenje pregovora o okončanju krize na Kosovu. Najavljene su dalje akcije i dodatne mere ukoliko rezolucija ne bude poštovana.

2001. godine – Levičarska partija, koja potiče iz bivšeg poljskog komunističkog režima, osvojila je većinu glasova na parlamentarnim izborima u Poljskoj.

2004. godine – Tropski uragan Džin koji je pogodio Haiti odneo je 1.147 života, a oko 1.250 ljudi se vode kao nestali.

22/09/2022 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments