10 zanimljivih činjenica o Žilu Vernu

08/02/2019 13:25

10 zanimljivih činjenica o Žilu Vernu

Na današnji dan rođen je Žil Vern, jedan od najpoznatijih pisaca epske fantastike.

Žil Vern rođen je u Nantu 8. februara 1828. godine. Iako je trebalo da krene očevim stopama i da postane advokat, od rane mladosti interesivalo ga je pozorište i pisanje. U saradnji sa izdavačem Pjerom Žilom Ecelom nastala je serija romana “Neobična putovanja”, gde su se nalazila i čuvena dela “Put u središte zemlje”, “20.000 milja pod morem”, te “Put oko sveta za 80 dana”.

U nastavku saznajte neke zanimljivosti o ovom velikom piscu.

Zanimljivosti o Žilu Vernu

1. Pre nego što je pisao priče, pisao je tekstove pesama za operu.

2. Njegov otac mu je ukinuo džeparac kada je shvatio da Žil neće da bude advokat. Vern je počeo da se bavi berzom i bio je poprilično dobar u tome.

3. Družio se sa čuvenim Viktorom Igom i Aleksandrom Dimom.

4. Priča “Put oko sveta za 80 dana” bazirana je na istinitim događajima, kada je 1870. godine, Džordž Francis Trejn u pola predsedničke kampanje izjavio da će obići svet za 80 dana. Na kraju trebalo mu je duplo više vremena, ali 20 godina kasnije, uspeo je da obiđe svet i za manje (za 67 dana).

5. Njegova podmornica Nautilus predvidela je moć podmornica, a prva električna, 25 godina kasnije, dobila je upravo ovaj naziv.

6. Verne je optimistično gledao na tehnologiju budućnisti, ali je tokom karijere postao sve pesimističniji.

7. Davne 1863. napisao je roman o 20. veku, opisivao je staklene nebodere, brze vozove i svetsku komunikacijsku mrežu. Protagonista nije mogao da nađe sreću uprkos svim čudima 20. veka. Roman je objavljen tek 1989. godine, zahvaljujući Vernovom praunuku.

8. Punih 40 godina, objavljivao bi po jednu knjigu godišnje.

9. Zapravo je veoma malo putovao, a jedini put kada se vozio dirižablom, put je trajao svega 24 minuta.

10. Njegov mentalno oboleli nećak upucao ga je 1886. godine. Ispalio je u Žila dva metka, jedan ga je pogodio u levu nogu. Nećak Gaston je do kraja života bio u ludnici, a Vern je do kraja života šepao na tu nogu.

08/02/2019 13:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments