Back to homepage

Žil Vern – Citati i izreke

zil vern slika

Žil Vern je bio francuski pisac naučne fantastike, čiji romani i danas oduševljavaju ljubitelje ovog žanra u književnosti. Jedan od njegovih najpoznatijih i najuspešnijih romana je “20.000 milja pod morem” koji je objavljen 1869. godine. Rođen je 8. februara 1828. godine na ostrvu Nant u Francuskoj, a preminuo 24. marta 1905. godine u svom domu u Francuskoj.

Pogledajte neke od najzanimljivijih izreka, jednog od najznačajnijih pisaca naučne fantastike.

Citati i izreke – Žil Vern

Sve što jedan čovek može da zamisli, drugi može da ostvari.

Gde je života, tu je i nade.

Sloboda je vredna plaćanja.

Mi možemo da se zalažemo za ljudske zakone, ali ne smemo da zanemarimo prirodne zakone.

Zemlji nisu potrebni novi kontinenti već novi ljudi.

Putovanje nam omogućava da obogatimo naše živote novim iskustvima, uživamo i da se obrazujemo, da naučimo da poštujemo druge kulture, uspostavimo prijateljstva, i iznad svega da doprinesemo međunarodnoj saradnji i miru širom sveta.

Verovao je u to, kao što dobra žena veruje u leviatan (morsko čudovište pomenuto u Bibliji) – verom, ne logičnim razmišljanjem.

More je sve. Ono pokriva sedam desetina zemljine površine. Ono odiše čistoćom i zdravljem. Ono je beskrajna pustinja, gde čovek nikada nije usamljen, jer oseća da život ključa na sve strane.

Vozovi, kao vreme i plima, ne zaustavljaju se ni za koga.

Koliko još možemo da idemo? Gde su konačne granice u potrazi za putovanjima? Da li će čovečansto biti zadovoljno samo kada putovanja u svemir postanu lako dostupna i pristupačna?

Uprkos mišljenjima nekih zatucanih ljudi, koji bi zatvarali i ograničili ljudsku rasu samo na ovu planetu, kao u nekom čarobnom krugu koji se ne može prekoračiti, jednog dana ćemo putovati na Mesec, na planete i zvezde istom brzinom i sa istom bezbednošću kao što sada putujemo od Liverpula do Njujorka!

Stvarnost nam daje činjenice tako romantične, da ni mašta ne može da ih iznedri.