Koronavirus se raširio velikom brzinom krajem 2019. godine

12/05/2020 15:44

Koronavirus se raširio velikom brzinom krajem 2019. godine

Jedna genetska analiza koja je sprovedena na uzorcima uzetim od preko 7500 osoba koje su bile zaražene koronavirusom, sugeriše da se novi koronavirus brzo raširio krajem prošle godine.

Istraživanjem, koje je sprovela grupa stručnjaka iz Londona, je pronađeno skoro 200 genetskih mutacija novog koronavirusa SARS-CoV-2, što demonstrira da ovaj virus može evoluirati dok se širi među ljudskom populacijom.

Jedan od učesnika u istraživanju je izjavio da rezultati pokazuju da je velika genetska raznovrsnost na svetskom nivou koronavirusa prisutna u svim zemljama koje su najviše zahvaćene pandemijom.

Svi virusi prirodno mutiraju. Mutacije same po sebi nisu nešto loše i ne postoji ništa što bi sugerisalo da je koronavirus mutirao brže ili sporije nego što se očekivalo. Za sada se ne može reći da li ovaj virus postaje opasniji ili se brže prenosi. 

Preko 3,68 miliona ljudi je bilo inficirano novim koronavirusom, a infekcije su uočene u preko 210 zemalja i teritorija, od prvih slučajeva koji su identifikovani u Kini, u decembru 2019 godine.

Analizom preko 7.500 uzoraka, došlo se do zaključka da sve varijacije virusa imaju zajedničkog “pretka” koji se pojavio krajem 2019, odnosno da je tada ovaj virus prešao sa životinje na čoveka.

Ovo znači da je mala verovatnoća da je virus koji izaziva COVID-19 cirkulisao među ljudima mnogo pre nego što je on uočen prvi put. 

Jedno istraživanje francuskih naučnika je ukazalo na to da je jedna osoba iz ove zemlje imala COVID-19, 27. decembra, što je skoro mesec dana pre nego što je Francuska potvrdila prve slučajeve.

Svetska Zdravstvena Organizacija je objavila da ovo otkriće ne iznenađuje i podržala je i druge zemlje da provere medicinske arhive i potraže slučajeve s kraja 2019. godine, dodajući da bi ovo moglo pružiti novu i jasniju perspektivu u pogledu na epidemiju. 

Ono što predstavlja veliki izazov u borbi protiv ovog virusa je činjenica da vakcina ili lek više ne bi bili delotvorni protiv virusa ako bi on mutirao. 

12/05/2020 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments