Projekat “Učionica kakvu želim”

08/06/2021 16:13

Projekat “Učionica kakvu želim”

Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP) i  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrenuli su pilot projekat “Učionica kakvu želim”. Cilj projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. U ovoj pilot programu učestvuje 10 osnovnih škola na teritoriji grada Beograda.

Učenici su kroz ovaj projekat osmislili izgled učionice kakvu žele, a onda su uz pomoć svojih učiteljica napravili i mali finansijski plan i izračunali koliko ta ideja košta, objasnili su iz resornog ministarstva. Zatim su osmišljavali i male marketinške kampanje u formi videa, gde su objasnili zašto je njihova ideja važna, kako bi prikupili novac od potencijalnih donatora.

Kampanje koje su đaci osmislili zainteresovani će moći da vide na internet platformi “Donacije.rs” od 7. do 20. juna 2021. godine i to putem LINKA.

Svi koji podrže dečje ideje dobiće i neku od simboličnih, ali veoma maštovitih i originalnih nagrada, koju su pripremili učenici. A, na kanalima javnog servisa (RTS) će od jeseni biti emitovane edukativno-zabavne dečje emisije koje će prikazati ceo proces od ideje do realizacije ovog projekta.

Najmlađe preduzetnike mogu da podrže svi, kako bi oni opremili svoje učionioce o kojima maštaju.  RSJP objašnjava da ovim projektom deca treba da se kroz praktičan rad upoznaju sa osnovama preduzetništva koristeći model grupnog finansiranja u cilju prikupljanja sredstava za opremanje svojih učionica.

– Deca su sama rekla šta žele, kako bi volela da opreme svoje učionice, a onda su uz pomoć svojih učiteljica napravila mali finansijski plan i izračunala koliko ta ideja košta. Nakon toga, deca su osmislila kampanju gde su objasnila zašto je njihova ideja važna, kako bi prikupila novac od potencijalnih donatora. U znak zahvalnosti, deca su osmislila i simbolične nagrade za sve podržavaoce – ističu organizatori pilot projekta.

Inače, Donacije.rs je platforma za grupno finansiranje neprofitnih kampanja. Kako kažu, to je mesto gde kreativna ideja počinje da živi. A, svaka neprofitna organizacija koja je registrovana u Srbiji može da pokrene kampanju i prikupi podršku.

 

08/06/2021 16:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments