Uskoro: Injekcije bez bola

04/05/2015 10:51

Uskoro: Injekcije bez bola

Ukoliko ste jedan od onih koji se boje igala, napokon možete da odahnete.

Profesori Univerziteta Rajs nastoje da svoje mlade inženjere što pre uključe u rešavanje realnih problema. Studenti ovog univerziteta se bave dizajniranjem i izradom prototipa još od svojih brucoških dana, a ponekad uspeju da do kraja svojih studija u potpunosti razviju sasvim nove proizvode. Ova visokoškolska ustanova se vodi principom da je praksa najbolji način učenja.

Najsvežija novina koja stiže sa ovog univerziteta je uređaj sa namenom da smanji bol prilikom primanja injekcija. Ovaj proizvod su razvili studenti Endi Zang, Greg Alison i Majk Hua. Uređaj se sastoji od dve komore, pri čemu se u gornjoj komori nalazi voda, dok je amonijum nitrat u donjoj komori. Kada se poklopac uređaja zavrne, voda se pomeša sa hemikalijama i time se stvara veoma hladna endotermička reakcija. Tako se hladi metalna površina uređaja koja, kada se prisloni na kožu, dovodi do toga da taj deo kože utrni. Poenta ove tehnologije je da deo tela postane neosetljiv pre nego što dođe do uboda iglom.

Ciljna grupa za ovaj proizvod bili bi oni ljudi koji treba da prime injekciju – dakle, svi. Ipak, uređaj se može smatrati posebno poželjnim za sve one pojedince koji su osetljiviji na bol, kao što su to deca i starije osobe. Isto tako, tretman ovom spravom je posebno pogodan kada osoba treba da primi injekciju u osetljiviji deo tela, na primer u oblasti lica ili prepona.

Studenti-inženjeri ističu da hemikalije u ovoj spravi nisu toksične. Uređaj dostiže temperaturu od -8oC prilikom mešanja vode i hemikalija, a kada je u kontaktu sa kožom, temperatura kože na tom mestu se spusti na oko -4oC.

Brucoši su počeli da rade na razvoju ovog proizvoda nakon što im je lokalni privatnik ukazao na nelagodnost sa kojom se mnogi  pacijenti suočavaju prilikom tretmana iglom. Mladi naučnici rade na pronalaženju odgovarajućeg materijala za svoj proizvod još od prošle godine. Koriste pogodnosti 3-D štampača i testiraju plastiku, gumu i metal. Nadaju se da će njihova konačna verzija proizvoda biti pristupačna, sa cenom ispod dva dolara, i da će proizvod imati takva svojstva da će moći da se, po upotrebi, odloži kao običan otpad. Konačni proizvod će biti integrisan sa običnom iglom, koja će prolaziti kroz centar nove sprave.

Tvorci ovog projekta rade i na patentiranju svoje ideje. Oni ne žele da njihov projekat ostane samo na nivou školskog zadatka, zbog čega neće dozvoliti da njihov rad bude ograničen školskom godinom. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se uzdamo u njihovu istrajnost i da se nadamo da će ovaj praktičan izum vrlo brzo stići u medicinske ustanove.

04/05/2015 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments