Rešenje za oskudicu hrane je hleb sa bubašvabama?

11/10/2018 11:13

Rešenje za oskudicu hrane je hleb sa bubašvabama?

Poznata je činjenica da su insekti bogati proteinima, ali nismo znali da ih Ujedinjene nacije, zbog toga, smatraju idealnim za masovno uvođenje u ljudsku ishranu.

Pored toga što su bogati proteinima, insekti su prirodna hrana i ne koštaju mnogo.

Hleb od bubašvaba?!

Verovali ili ne, već je ispečen!

Naime, naučni tim iz Brazila napravio je hleb sa brašnom od bubašvaba.

Stručnjaci smatraju da bi ovaj recept vrlo lako mogao biti rešenje za veliki problem koji preti svetu, a to je oskudica hrane. Usled porasta populacije, planeta će se u bliskoj budućnosti suočiti sa nedostatkom životinjskih proteina.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, do 2050. godine, Zemljom će šetati oko 9,7 milijardi ljudi.

Istraživači iz Brazila su koristili vrstu bubašvabe koja originalno potiče iz severne Afrike. Bubašvabe se često nalaze na meniju kućnih ljubimaca poput tarantula i guštera, a razmnožavaju se vrlo brzo i lako u zatočeništvu.

Pored toga što su bogate proteinima, bubašvabe su odabrane jer postoje milionima godina, a za to vreme su sačuvale svoje genetske karakteristike i nakon evolucionog procesa.

Inženjeri Andresa Janzen i Lauren Menegon iz Federalnog univerziteta u Rio Grandeu u južnom Brazilu proizvode brašno od dehidriranih bubašvaba. Kilogram ovog brašna košta oko 51 dolar.

Prema recepturi za hleb, brašno zauzima samo 10 odsto, ostalo je pšenica. Međutim, podaci su pokazali da je to sasvim dovoljno za stvaranje iznenađujućih rezulatata.

Naime, brašno sa bubašvabama povećava sadržaj proteina u hlebu za 133 odsto, odnosno 100 grama domaćeg hleba sadrži 9,7 grama proteina, dok hleb od bubašvaba ima 22,6 grama proteina.

 

Izvor:nationalgeographic.rs

11/10/2018 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments