Moderna arheologija: Otkrivena drevna metropola u Meksiku uz pomoć lasera

19/02/2018 09:49

Moderna arheologija: Otkrivena drevna metropola u Meksiku uz pomoć lasera

Lidar snimanje predstavlja pravu revoluciju u arheologiji, naročito kada je u pitanju otkriće izgubljenih drevnih gradova. Nedavno, istraživači su otkrili drevni grad Maja koji se krio u džunglama Gvatemale.

Istom tehnikom, naučnici su uspeli da pronađu drevne metropole Angamuko u zapadnom Meksiku, nakon što su decenijama ležale u skrivene u rastinju.

Taraskanska piramida “yacata”, podignuta na zaravnjenom uzvišenju u Tzintzuntzánu. Yacate su podizane vatrenom bogu Curicaveriju, a u Tzintzuntzanu ih je pet.

Grad je sagrađen pre oko 1100 godina, za vreme Tarasaki imperije u današnjoj meksičkoj državi Michoacan, blizu vulkana Perikutin. Ova metropola bila je skrivena ispod ruševina u šumama, a nedavno, uz pomoć laserskog skeniranja, konačno je nanovo otkrivena. Predeo od oko 10 kvadratnih metara pokazao je veliki urbani centar, sa monumentalnim strukturama, najverovatnije piramidama. Dalja istraživanja su u toku.

Taraski indijanski narod živeo je na visokom vulkanskom platou. O njihovoj istoriji malo se zna. Jezik im je bio nesrodan svim ostalim, a u vreme španskih osvajanja, već su imali razvijenu civilizaciju. Iako su slabo izučavani, dosadašnja otkrića pokazala su da je ovaj narod bio superiorniji u odnosu na druge na ovom prostoru. Taraski su bili vešti u izradi predmeta od perja, školjki, kamena, metala i drveta, kao i u arhitekturi, a najčešće, poput Maja i Asteka, gradili su sakralne piramide.

19/02/2018 09:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments