Foto-konkurs “Viki voli Zemlju”

28/05/2015 12:28

Foto-konkurs “Viki voli Zemlju”

Foto-konkurs “Viki voli Zemlju”, koji organizuju Vikimedija Srbije i Vikipedija na srpskom jeziku u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, otvoren je od 1. do 30. juna.

Cilj konkurs je da se prikupe fotografije zaštićenih prirodnih dobara – nacionalnih parkova, rezervata… koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Konkurs je namenjen svim registrovanim korisnicima Vikipedije na srpskom jeziku, a svoje fotografije mogu postaviti na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Potrebno je da fotografije budu napravljene pre ili tokom trajanja konkursa. Fotografije će biti dostupne i na Vikimedijinoj ostavi, ali i na izložbama u više gradova Srbije.

Foto-konkurs “Viki voli Zemlju” u Srbiji se organizuje drugu godinu za redom, a na prošlom konkursu bilo je skoro 800 fotografija koje je napravilo 40 učesnika. Ove fotografije našle su se na izložbama u Beogradu, Pančevu, Kraljevu i Nišu.

“Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth – WLE) je takmičenje koje se organizuje u 26 zemalja, a prvi put je održano 2013. godine kada je ovaj konkurs pokrenula Vikipedija na ukrajinskom jeziku.

Na prošlogodišnjem takmičenju učestvovalo je više od 3.000 učesnika sa preko 70.000 fotografija.

Tri najbolje fotografije na srpskom foto-komkursu izabraće žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Nagrada će biti vikend za dve osobe u Velnes centru Kablar u šta je uključen i obilazak Ovčarsko-kablarske klisure.

Cilj ovog projekta je da se prikaže što više zaštićenih prirodnih celina i dobara koje se nalaze na teritoriji Srbije a koje su nedostupne široj javnosti, kako bi se podigla svest o očuvanju prirode.

Više informacija o konkursu nalazi se ovde, a informacije o međunarodnom projektu “Viki voli Zemlju” nalazi se na zvaničnoj stranici konkursa.

Ostale nagradne konkurse pogledajte OVDE.

28/05/2015 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments