Kako nastaju “leptirići u stomaku”?

06/11/2017 11:41

Kako nastaju “leptirići u stomaku”?

Većini nas se dešava da osetimo golicanje u stomaku pred neki važan događaj ili pomisao na osobu u koju smo zaljubljeni. Taj osećaj poznat je i kao “leptirići u stomaku”, a da li znate zašto oni nastaju?

Pametni organizam

Ljudsko telo je u stanju da vodi računa o sebi, bez naše pomoći. Samo regulise srčani ritam, krvotok i distribuciju nutrijenata kroz ceo organizam, bez zahtevanja da mi učestvujemo u tome na bilo koji način. Taj proces naziva se autonomni nervni sistem (ANS). On se deli na simpatički i parasimpatički, a obe grane podjednako su aktivne. Dok parasimpatički nervni sistem reguliše rad organa i žlezda na podsvesnom nivou, simpatički ima ulogu u mobilizaciji telesnih resursa pod stresom, što dovodi do “bežanje ili borba” odgovora.

Jedna od glavnih uloga ANS-a jeste da nas pripremi na ono što misli da se sprema. Pa tako instinkt “bori se ili beži” preovladava i povećava se nivo lučenja adrenalina, glukoze i povećanog srčanog ritma. Krv struji kroz mišiće pripremajući ruke i noge za bez ili borbu.

U isto vreme, veća količina krvi može da utiče na sporiji rad organa za varenje. Uz to, adrenalin koji uz pomoć krvi prolazi kroz ceo organizam, stiže i do želuca, uzrokujući “leptiriće u stomaku”, jer se u želucu nakuplja krv i kiseonik koji nadražuje stomačne senzorne nerve.

Ovo baš i nije najromantičniji prikaz “leptirića u stomaku”, bilo kakva vrsta uzbuđenja jednako utiče na lučenje adrenalina kao i stres, pa stoga, pored situacija u kojima reagujemo instinktivno, leptiriće osećamo i kada smo zaljubljeni.

 

 

Foto: Instagram

06/11/2017 11:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments