Uskoro Projekat 22!

03/06/2021 14:51

Uskoro Projekat 22!

Novi Sad se užurbano priprema za godinu u kojoj će biti nosilac jedne od najprestižnijih titula – titule Evropske prestonice kulture. A, svojevrsna uvertira u to kako će izgledati 2022. godina, biće prikazan novi Projekat 22, koji zajedno predstavljaju Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Festival NEO – neklasični festival klasične muzike.

Na krilatici “Za nove mostove“, kroz načela projekta Evropske prestonice kulture – decentralizaciju, povezivanje domaće i evropske scene i muziku kao univerzalni jezik, Projekat 22 od 11. juna do 3. jula, odnosno u 22 dana, simbolično će predstaviti koncept samog programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Koncept programa u godini titule struktuiran je u osam programskih lukova, sa programskim tokom koji ih prožima – platformom Visit Novi Sad.

Organizatori još kažu i da će na brojnim lokacijama širom Novog Sada i u njegovoj okolini, među kojima su mreža kulturnih stanica, Galerija Matice srpske, Sinagoga, Katolička porta, Petrovaradinska tvrđava, Brankovo kolo, Sremski Karlovci nastupiće velika i renomirana muzička imena, ali i nove, mlade nade iz nekoliko zemalja – Srbije, Austrije, Nemačke, Uzbekistana, Japana, Mađarske, Hrvatske, Francuske. Već kroz samu raznolikost izvođača koju će Projekat 22 okupiti, spoj iskustva i mladosti, domaće, evropske i svetske scene i to u svakom kutku grada, nagoveštava se ono što nas očekuje 2022. godine.

Projekat 22 biće i interesantan spoj muzičkih žanrova i stilova, pa će tako u programu učestvovati poznati muzičar i tekstopisac Rambo Amadeus sa orkestrom Kamerata Novi Sad u izvedbi svoje Eko opere “Pasija po Steli”, te Kvartet Šimuna Matišića iz Zagreba uz džez sa obradama melodija Volfganga Amadeusa Mocarta, Filharmonija mladih muzičke škole “Isidor Bajić” pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević, mlada, ali već violončelistkinja internacionalne karijere, Irena Josifoska, kao i neki od najuglednijih sastava na ovim prostorima – Kamerata Novi Sad, Novosadski duvački kvintet, Kragujevački akademski orkestar “Akordeonista”, Ansambl Metamorfozis, Ansambl flauta Akademije umetnosti u Novom Sadu…

Evropsku, pa i svetsku dimenziju čitavom projektu daće umetnici kao što su francuski koncertni pijanista, Mišel Dalberto, violinista Bendžamin Zirvogel, inače koncertni majstor Simfonijskog orkestra RTV Slovenija, zatim japanske umetnice – violončelistkinja Anet Jakovčić (SAD/Japan), flautistkinja Mutsumi Ito i violinistkinja Kana Matsui, sa brojnim osvojenim nagradama, a koje stižu uz podršku EU Japan Festa.

Iz Mađarske stiže violinista i violista Đerđ Ač, a iz Hrvatske Ansambl flauta Muzičke akademije iz Zagreba. Program će upriličiti i Kamerata Balkania, kamerni orkestar sastavljen od najbrilijantnijih mladih virtuoza regiona, ali i brojni drugi.

Inače, svečana ceremonija otvaranja godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, a ceo program Projekta 22 možete videti OVDE

 

03/06/2021 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments