Sajam knjiga radi punom parom – Danas nagrade, štand EU, tribine

27/10/2014 08:30

Sajam knjiga radi punom parom – Danas nagrade, štand EU, tribine

Danas i narednih nekoliko dana na Beogradskom sajmu će gostovati brojni autori iz Kine na štandovima svojih izdavača ali i na Kineskom štandu, dok se sprema i tribina posvećena Vuku Stefanoviću Karadžiću i 200-godišnjici njegove “Pismenice” i “Narodne pesmarice”.

U sali Slobodan Selenić organizovaće se tribina na temu “Dva veka od početka rada Vuka Karadžića, srpska kultura i evropski kontekst”, a učesnici su Rada Stijović, Boško Suvajdžić, Ivana Marinković, Katarina Begović i Dragana Grbić, a nešto kasnije će Vukova zadužbina organizovati razgovor o svojim Sabranim delima Vuka Karadžića.

Na istom mestu će se danas organizovati razgovori o delima Dobrice Ćosića i tribina “Nastasijević na nemačkom jeziku, pesnik palanke ili evropska kategorija”. U okviru kinesko-srpskih “razgovora” gosti će biti pisci A Lai, Džang Jueran i Ju Hua. Štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji organizuje Vlada Srbije otvoriće direktor Marko Đurić.

Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji otvoriće Štand EU, a gostima će se obratiti Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja, zatim šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i dobitnik Evropske nagrade za književnost, Uglješa Šajtinac.

Na štandu će gostovati i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, zatim volonteri, direktori, đaci i bibliotekari iz srednjih škola u Obrenovcu, kojima će se tom prilikom donirati knjige.

Otvaranju štanda prisustvovaće i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, ambasadori velike Britanije, Austrije, Španije, Hrvatske, Finske, Slovačke, Belgije, Rumunije i Nemačke, kao i Svetlana Jančić, direktorka Narodne Biblioteke Srbije, i Jelena Lengold, dobitnica Evropske nagrade za književnost 2011. godine.

U podne će se dodeliti nagrade sajma u sledećim kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i Najlepša knjiga, a u 18 časova zakazano je uručenje nagrade “Dositej Obradović” koju je dobila izdavačka kuća “Ikona” iz Makedonije.

Beogradski sajam je svečano otvoren sinoć, a počasni gost sajma je Kina. Sajam će trajati do nedelje, 2. novembra.

Izvor: Blic

27/10/2014 08:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments