Poslovi: Profesionalni spavači i ukrotitelji velikih zmija

23/06/2021 18:01

Poslovi: Profesionalni spavači i ukrotitelji velikih zmija

Detaljnim pregledom oglasa za poziciju ukrotitelja velikih zmija, utvrđeno je da je kompaniji, koja je konkurs raspisala, potreban IT stručnjak. O ovom i sličnim oglasima govorio je za Javni servis Srbije, Miloš Turinski iz Infostuda.

Prema njegovim rečima, poslodavci neobičnim nazivom posla pokušavaju da privuku kandidate, kako bi isti pogledali šta poslodavac nudi. U Srbiji nema otvorenih pozicija kao što su degustatori čokolade, sladoleda ili pita, a nema ni potražnje za iznajmljenim partnerima radi pojavljivanja na gala večerama ili javnim događajima. Međutim, u Americi se za te poslove nudi više od 100.000 dolara godišnje.

Ali, kod nas ima ponuda za posao igrač video-igara, kojem je u opisu posla da pomaže drugim učesnicima da dođu na više nivoe igrice. Pre koju godinu, kompanija koja se bavi prodajom dušeka tražila je profesionalnog spavača da isproba da li je dušek dovoljno dobar.  Među tzanimljivim oglasima bio je i onaj iz 2019. godine u kojem se tražila ženska osoba koja bi čuvala decu u Americi, a za posao bi joj trebao samo smart telefon, jer bi decu čuvala preko vibera, dok roditelji nisu kod kuće.

– To se odnosilo na decu stariju od 13 godina, a oglas je bio namenjen onima koji su slobodni, nudila se dobra zarada, za nekoliko sati moglo dobiti i dva puta više nego ovde – objasnio je Turinski.

možda vas zanima još i: ITAcademy vam za svoj rođendan poklanja 40% popusta na upis

Turinski je objasnio da Infostud radi rigorozne provere poslodavaca, pa onaj koga nije proverio APR i NBS, ne može da se oglasi na tom sajtu. Takođe, dodaje on, da nijedno fizičko lice ne može da se oglasi radi traženja radnika, te su na taj način kandidati obezbeđeni. On je još ukazao i da bude pokušaja da se oglase sumnjivi poslovi sa diskriminatorskim tekstom.

– Ne možete da tražite osobu određenog pola, da navedete: tražim devojku do 25 godina. Diskriminatorne stavke ne prolaze. A, od maja prošle godine lagano smo krenuli da se vraćamo u normalu, pa je 2021. za sada bolja od 2019. godine – rekao je Turinski osvrćući se na godinu poslovanja i potrebom radnika i poslodavaca.

Što se tiče zanimanja, uvek su traženi trgovci, prodavci, administratori, IT-evci,  auto-mehaničari, konobari, kuvari. Za razliku od prošle godine, ove bi moglo biti sezonskih poslova.  Turinski podseća da su takvi poslovi – od branja malina i čuvanja ovaca po planinama – dobro plaćeni, odnosno plate mogu da budu i oko 1.000 evra mesečno. Međutim, kandidata je malo, kao i za zanatska zanimanja, jer ljudi nisu voljni da se sele na dva-tri meseci.

Turinski je u emisi još da i preporuku mladima:

– Upišite IT, ako volite, jer tu ima mesta, ali samo ukoliko ste zaljubljenik u kompjutere, u programiranje, zatim elektroinženjeri nedostaju, za njih ima dosta posla – zaključio je Turinski.

 

23/06/2021 18:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments