Konkurs za nastavnike dopunskih škola

11/06/2015 08:53

Konkurs za nastavnike dopunskih škola

Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za redovne i honorarne nastavnike dopunskih škola srpskog jezika u inostranstvu otvoren je do 20. juna.

U inostranstvu je trenutno zaposleno 20 redovnih i 25 honorarnih nastavnika, a cilj novog konkursa je da se poveća broj ovih nastavnika u narednom periodu.

“Sada je nešto više od 4.000 učenika u školama u osam zemalja i to najviše u Švajcarskoj i Nemačkoj”, rekao je pomoćnih ministra prosvete Milovan Šuvakov.

Pored ove dve zemlje, za redovne i honorarne nastavnike ima mesta i u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Kini, Južnoafričkoj Republici, Albaniji, a i u drugim državama koje mogu da se prijave ako imaju najmanje 50 đaka koji bi pohađali ovu nastavu.

Prijave se dostavljaju nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Više informacija o konkursu nalazi se ovde.

Kandidati koji se prijavljuju za posao honorarnog nastavnika moraju imati mesto boravka u zemlji u kojoj se izvodi obrazovno-vaspitni rad, da znaju jedan strani jezik ili jezik strane države u kojoj se nalaze, na nivou B1 Zajedničkog evropskog jezičkog okvira.

Pored toga, moraju i da ispunjavaju uslove propisane zakonom i pravilnikom kojim se propisuje stepen i vrsta obrazovanja nastavnika i stručnog saradnika u osnovnoj školi za izvođenje nastave, i to za nastavnika razredne nastave, nastavnika srpskog jezika i književnosti, nastavnika stranog jezika i književnosti.

Kandidat za redovne nastavnike treba da poseduje dozvolu za rad – licencu, da ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja, da poseduje uverenja i potvrde kojima dokazuje stalno stručno usavršavanje u oblasti obrazovanja, u trajanju od 50 do 100 sati, da poseduje osnovno znanje za rad na računaru, da zna jedan strani jezik ili jezik strane države u koju se upućuje, na nivou B1 Zajedničkog evropskog jezičkog okvira.

Takođe, treba da ispunjava uslove propisane zakonom i pravilnikom kojim se propisuje stepen i vrsta obrazovanja nastavnika i stručnog saradnika u osnovnoj školi za izvođenje nastave, i to za nastavnika razredne nastave, nastavnika srpskog jezika i književnosti, nastavnika stranog jezika i književnosti i da je u radnom odnosu na neodređeno vreme u vaspitno-obrazovnoj ustanovi u Srbiji.

Redovnim nastavnicima, zbog novog konkursa, istekli su ugovori 31. marta i nisu produženi, a u Ministarstvu prosvete ističu da oni koji ne budu angažovani naredne školske godine, neće ostati bez posla jer ih u Srbiji čeka “zamrznuto” radno mesto.

Iz budžeta Republike Srbije odvojeno je oko milion evra za rad dopunskih škola u inostranstvu.

Ostale oglase za posao pogledajte OVDE.

11/06/2015 08:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments