Ilon Mask: U 2022. akcenat kompanije je na humanoidnom robotu “Optimusu”

29/01/2022 19:57

Ilon Mask: U 2022. akcenat kompanije je na humanoidnom robotu “Optimusu”

Ilon Musk kaže da je Teslin humanoidni robot najvažniji proizvod na kojem radi, i da bi na kraju čak mogao prerasti poslovanje s automobilima.

  • Ilon Mask kaže da je Teslin humanoidni robot najvažniji proizvod koji će razviti u 2022.
  • Tesla takođe radi na kamionetu Cybertruck, superautomobilu Roadster i Tesla Semi šleperu.
  • Mask je rekao da bi projekat robota mogao biti „značajniji“ od Teslinog poslovanja u oblasti automobila.

Ako pitate Ilona Maska, najznačajniji novi proizvod koji Tesla razvija 2022. nije Cybertruck kamionet niti Roadster superautomobil. To čak nije ni vozilo.

Optimus iliti Tesla Bot

Naime, tokom Tesline konferencije o zaradi u sredu, Mask je rekao da je budući humanoidni robot kompanije, interno nazvan „Optimus“, „najvažniji proizvod na kojem kompanija radi ove godine“.

Mask je prvi put predstavio robota tokom Teslinog događaja AI Day u avgustu. Proizvođač automobila namerava da mašina od 172 centimetra 57 kilograma preuzme opasne, ponavljajuće, fizičke zadatke od ljudi u budućnosti. Optimus, takođe poznat kao Tesla Bot, radiće na istom sistemu veštačke inteligencije koji pokreće Teslinu tehnologiju za pomoć vozaču, kao što je Autopilot, saopštila je kompanija.

Tokom konferencije u sredu, Mask je rekao da projekat robota „ima potencijal da vremenom bude značajniji od poslovanja u oblasti vozila“. Rekao je da će prva aplikacija za robota verovatno biti u Tesli, „premeštanje delova po fabrici ili nešto slično“.

Prihodi i zarada Tesle u poslednjem tromesečju 2021. iznad očekivanja

Prilikom otkrivanja, Mask je rekao da Tesla planira da ima prototip negde tokom 2022. godine. „Osnova ekonomije je rad“, rekao je on u sredu. „Pa šta se dešava ako zapravo nemate manjak radne snage? Nisam siguran šta ekonomija uopšte znači u tom trenutku. O tome se radi kada je reč o Optimusu. Dakle, veoma je važno.”

Maskovi komentari bi možda mogli razočarati Tesline kupce i investitore koji su bili željni da čuju novosti o dugo obećavanim budućim vozilima ovog proizvođača, kao što su Cybertruck, Roadster i Tesla Semi kamion. Mssk je rekao da Tesla neće predstavljati nijedan novi model vozila 2022. godine, jer bi to išlo na račun ukupnog obima proizvodnje. Tesla je prijavio rekordnu kvartalnu dobit za poslednje tromesečje 2021. godine, zabeleživši neto prihod od 2,88 milijardi dolara uz 17,7 milijardi dolara prihoda, što su brojke koje su nadmašile očekivanja analitičara.

29/01/2022 19:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments