Počela je masovna proizvodnja vakcine protiv kovida u Rusiji

13/08/2020 10:44

Počela je masovna proizvodnja vakcine protiv kovida u Rusiji

Binofarm, ruska farmaceutska proizvodnja u ovom trenu može da proizvede oko milion ipo doza na godišnjem nivou.

Ruski zvaničnici su još krajem jula najavili da je plan da Rusija bude prva u svetu koja će imati registrovanu vakcinu protiv virusa korone- u tom momentu nalazili su se u drugoj fazi ispitivanja. Oni su tada najavili da se nadaju vakcini do 10. avgusta, možda i ranije.

Samo dan posle najavljenog roka Predsednik Vladimir Putin je sazvao hitnu konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je Rusija registrovala vakcinu protiv korona virusa, kao i da je Ministarstvo zdravlja odobrilo vakcinu.

Proizvodnju vakcine „Sputnjik V“ pokrenula je farmaceudska fabrika „Binofarm“.

„Prva serija vakcine već je spremna za slanje. Što se tiče prioriteta distribucije vakcine, ove prioritete određuje država, ali koliko ja mislim, vakcina če biti prvo data lekarima, jer su oni na čelu borbe protiv pandemije, ipak su u zoni rizika. Trenutno proizvodimo oko milion ipo doza vakcine godišnje. Svesni smo da ove količine nisu dovoljne, zbog čega ulažemo u dalje povećanje proizvodnje“, rekao je za ruske medije Vladimir Čirahov, predsednik AFK sistema pod čijim pokroviteljstvom je fabrika „Binofarm“.

Planirano je da se vakcina proizvodi na dve lokacije , a uskoro će Rusija biti spremna i za međunarodnu saradnju u polju razvoja i primene ove vakcine.

13/08/2020 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments