Back to homepage

Frida Kalo – Citati i izreke

Frida Kalo

Dok je bila devojčica, Frida Kalo je želela da postane doktor, ali je tragična nesreća, koju je doživela sa 18 godina, potpuno promenila njen životni put. Umesto medicini, posvetila se slikarstvu i postala najpoznatija i najcenjenija meksička slikarka. Kao umetnica je ostala zapamćena po autoportretima i po intenzivnim i treperavim bojama koje su predstavljale veliku bol i strast. Pored autoportreta, najdominantniji motiv njenih slika je bila mrtva priroda.

Pogledajte neke od njenih najzanimljivijih izreka. 

Citati i izreke – Frida Kalo

Stopala, za šta ćete mi vi kada imam krila da letim?

Ostavljam ti svoj portret kako bih mogla biti s tobom svih onih dana i noći kada sam daleko od tebe.

Ništa nije vrednije od smeha. To je snaga da se smeješ i napustiš sebe, da budeš svetlost. Tragedija je najgluplja stvar.

Ja nisam bolesna. Ja sam slomljena. Ali sretna sam sve dok mogu slikati.

Ništa nije apsolutno. Sve se menja, sve se kreće, sve poleti, i odleti.

Slikam cveće kako ne bi uvenulo.

Preživela sam dve velike nesreće u životu. Jednu u kojoj me tramvaj učinio kakva jesam, a druga je Diego.

Ne slikam snove ili noćne more, slikam svoju realnost.

Slikala sam sebe, jer sam prečesto sama i jer sam ’predmet’ kojeg poznajem najbolje.

Pijem da bih utopila svoju bol,ali prokleta bol je naucila kako da pliva,i sada pokušavam doplivati do pristojnosti i dobrog ponasanja.

Ne slikam snove ili noćne more, slikam svoju realnost.

Jedina stvar koju znam raditi je slikati, zato što imam potrebu, i slikam sve što mi prođe kroz glavu, bez razmišljanja.

Biti Dijegova žena je najčudnija stvar na svetu.Puštam ga da se igra braka sa drugim ženama. Dijego nije ničiji muž i nikad neće biti,ali je sjajan drug.

Ostavljam ti svoj portret kako bih mogla biti s tobom svih onih dana i noći kada sam daleko od tebe.

Pre sam mislila da sam najčudnija osoba na svetu, ali onda sam pomislila da od toliko ljudi na svetu, mora da postoji neko baš kao ja ko se oseća bizarno i defektno na način na koji se ja osećam. Onda bih je tako zamišljala, misleći da i ona tamo negde tako zamišlja mene. Nadam se, ako si tamo negde i čitaš sada ovo, da znaš da je istina da sam ovde i da sam čudna kao i ti.