Na današnji dan – 11. jul

10/07/2022 20:00

Na današnji dan – 11. jul

Dogodilo se na današnji dan – 11.7.

1533. godine – Papa Klement VII ekskomunicirao je engleskog kralja Henrija VIII, odbivši prethodno da poništi njegov brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni vezu s Anom Bolen. Brak je u maju 1533. godine poništio kenterberijski nadbiskup Tomas Krenmer, a kralj je 1534. godine osnovao anglikansku crkvu i proglasio se za njenog poglavara.

1690. godine – U bici kod Bojna, u “Slavnoj revoluciji”, engleski kralj Vilijam III Oranski pobedio je katoličke snage Džejmsa II. (Ovaj dan protestanti u Severnoj Irskoj, “Oranžisti”, obeležavaju nizom parada i marševa, što izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba sa policijom).

Kralj Petar I Karađorđević

Kralj Petar I Karađorđević

1844. godine – Rođen je Petar I Karađorđević, kralj Srbije (1903-1918) i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1921). Za kralja Srbije izabran je nakon majskog prevrata 1903. godine u kojem su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin. Tokom vladavine, poštovao je Ustav i parlamentarnu demokratiju, a u spoljnoj politici oslanjao se na Rusiju, kao i na Francusku i Englesku.

1871. godine – Rođen je hrvatski političar i pisac Stjepan Radić, osnivač Hrvatske seljačke stranke, ministar prosvete u vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od novembra 1925. do februara 1927. godine, kada njegova stranka ponovo prelazi u opoziciju. Umro je od rana zadobijenih u atentatu koji je nad njim i još dvojicom poslanika HŠ-a u Skupštini u Beogradu izvršio 20. juna 1928. godine radikalski poslanik Puniša Račić.

1876. godine – U crnogorsko-turskom ratu (1876-1878) Crnogorci su u bici na Fundini, u Kučima, pobedili tursku vojsku.

1920. godine – Rođen je američki filmski i pozorišni glumac ruskog porekla Taiđe Kan, poznat kao Jul Briner. Igrao je u mnogim filmovima, a nagradu Oskar dobio je za ulogu u muzičkom filmu “Kralj i ja”.

1921. godine – Mongolija je proglasila nezavisnost pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

1921. godine – Održano je prvo zvanično prvenstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u vaterpolu. Pobedilo je Somborsko sportsko društvo.

1935. godine – Umro je francuski oficir Alfred Drajfus, čije je suđenje za izdaju 1894. godine podelilo francusku javnost na dva tabora demokrate, republikance, s jedne, i rojaliste, klerikalce, s druge strane. Na osnovu lažnih dokaza, Drajfus, koji je bio Jevrejin, osuđen je na doživotnu robiju, a rehabilitovan je 1906. godine.

Džordž Geršvin

Džordž Geršvin

1937. godine – Umro je američki kompozitor Džordž Geršvin, koji je u klasičnu muziku uneo elemente popularne muzike, crnačkih duhovnih pesama i bluza. Najpoznatija del: opera “Porgi i Bes”, simfonijska fantazija “Amerikanac u Parizu”, “Rapsodija u plavom”, “Melanhonična rapsodija”.

1960. godine – Premijer provincije Katanga u Kongu Moiz Čombe proglasio je nezavisnost te pokrajine, čime su počeli višegodišnji nemiri u toj afričkoj zemlji.

1978. godine – U eksploziji cisterne s tečnim gasom u španskom mediteranskom turističkom kampu u mestu San Karlos de la Rapita poginulo je oko 200 ljudi.

1979. godine – Američka vasionska stanica “Skajlab”, nakon šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje, raspala se prilikom prizemljenja.

Mehmed-Meša Selimović

Mehmed-Meša Selimović

1982. godine – U Beogradu je umro jugoslovenski pisac Mehmed-Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Posle Drugog svetskog rata bio je direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umetnički direktor “Bosna-filma” i glavni urednik “Svjetlosti”. Najpoznatija dela: “Derviš i smrt”, “Tvrđava”, “Sjećanja”.

1987. godine – UN su proglasile za petomilijarditog stanovnika planete novorođenog dečaka u Zagrebu Mateja Gaspara.

1989. godine – Umro je engleski pozorišni i fimski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od najboljih tumača likova Vilijama Šekspira, prvi glumac kojem je dodeljena plemićka titula. Dobitnik je najvećeg broja nagrada “Emi” za TV stvaralaštvo, nagrađivan je na festivalu u Kanu, dobio je Oskara za film “Hamlet”.

1991. godine – Avion sa hodočasnicima iz Nigerije srušio se u plamenu u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Poginuli su svi putnici i članovi posade (261).

1995. godine – Bosanski Srbi zauzeli su Srebrenicu, a potom Žepu (25.jula). Više od 30.000 ljudi, uglavnom žena i dece, prebačeno je na teritoriju pod kontrolom vlade u Sarajevu. Snage bosanskih Srba optužene su kasnije da su na tom području izvršile ratni zločin i da je ubijeno oko 7.000 bosanskih Muslimana.

1995. godine – U Francuskoj je umro general Gojko Nikoliš, lekar, narodni heroj, španski borac i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1996. godine – Sudsko veće Međunarodng suda za ratne zločine u bivšoj SFRJ u Hagu potvrdilo je optužnice za ratne zločine i genocid protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića. Sud je za njima raspisao međunarodne poternice.

2000. godine – Uz posredovanje predsednika SAD Bila Klintona u Kejmp Dejvidu su počeli pregovori o pitanju suvereniteta nad Jerusalimom između izraelskog premijera Ehuda Baraka i palestinskog vođe Jasera Arafata.

2001. godine – U Kambodži je odobreno donošenje zakona koji bi omogućio suđenje bivšim liderima Crvenih Kmera, tokom čije vladavine je ubijeno 1.700.000 ljudi.

2002. godine – Italijanski parlament je odobrio muškim naslednici makrune da se vrate u zemlju, čime je okončan 56-godišnji egzil kraljevske porodice zbog optužbi da je sarađivala sa fašistima.

2006. godine – U sedam eksplozija na železničkim stanicama i u vozovima u Bombaju (Indija) poginulo je 186 osoba, a više od 700 ljudi je povređeno.

2010. godine – U Srebrenici je obeležena 15. godišnjica od ubistva oko 8.000 Bošnjaka u tom gradu u julu 1995. godine. Pored više desetina hiljada ljudi, komemoraciji su prisustvovali predsednici i premijeri susednih država, uključujući i predsednika Srbije Borisa Tadića, kao i evropski i svetski zvaničnici.

10/07/2022 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments