10 činjenica o Albertu Ajnštajnu koje sigurno niste znali!

14/03/2019 13:07

10 činjenica o Albertu Ajnštajnu koje sigurno niste znali!

Na današnji dan, 14. marta 1879. godine, rodio se Albert Ajnštajn, jedan od najvećih umova u svetu nauke.

Prema “Rangiranju najuticajnijih ličnosti u istoriji”, Albert Ajnštajn  je “najveći naučnik 20. veka i jedan od najsuperiornijih intelektualaca svih vremena”. U nastavku saznajte neke zanimljivosti koje sigurno niste znali o ovom naučniku.

Zanimljivosti o Albertu Ajnštajnu

  1. Ajnštajn je navodno veoma sporo pričao, a prvu reč je rekao tek sa tri godine. Doktor Tomas Sovel je čak uveo i termin “Ajnštajnov sindrom” da opiše veoma pametne ljude koji kasnije propričaju.
  2. Kada je Ajnštajn imao pet godina, otac mu je pokazao džepni kompas. Ajnštajn je bio oduševljen. Koja sila tera malu iglu da pokaže određen pravac? Ovo pitanje mučilo je Ajnštajna u narednim godinama i zato je počeo da se bavi naukom.
  3. Ajnštajnova majka Paulina, bila je uspešna pijanistkinja i želela je da i njen sin zavoli muziku, pa mu je držala časove violine. U početku, Albert je mrzeo violinu, ali se sa 13 godina predomislio, kada je čuo Mocartove kompozicije. Istom strašću svirao je violinu do kraja života.
  4. Dan kada je prvi predsednik Izraela Hajm Vajcman preminuo, 9. novembra 1952. godine, Ajnštana su pitali da postane drugi predsednik ove zemlje. Tada, sedamdesettrogodišnji naučnik odbio je ovu ponudu.
  5. Ajnštajn nikada nije naučio da pliva, ali je obožavao brodove i jedrenje.
  6. Mrzeo je čarape i retko kada ih je nosio.
  7. Obožavao je da puši lulu i smatrao je da ga to smiruje.
  8. Dve decenije pošto je objavio Teoriju relativiteta, Ajnštajn je izmislio frižider bez mogućnosti da otrovni gas koji je tada bio sastavni deo ovog kućnog aparata iscuri. Ovi frižideri počeli su da se prodaju 1930., ali su ih kasnije zamenili oni freonski.
  9. Njegova istraživanja i poznata formula E=mc² pomogla su u pravljenju atomske bombe. Ajnštajn je kasnije zažalio zbog ovoga i izjavio: “da sam znao da Nemci neće uspeti u pravljenju atomske bombe, ne bih ništa uradio.”
  10. Albert Ajnštajn je anagram “Ten elite brains”.

.

14/03/2019 13:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments