Kada će koja zemlja otvoriti granice za turiste?

04/05/2020 14:52

Kada će koja zemlja otvoriti granice za turiste?

Dve ključne reči bi mogle opisati turizam u ovom periodu i pripremu za letnju sezonu, a to su – čišćenje i distanca.

Kada je reč o novim higijenskim standardima, države, kompanije i mesta koja primaju turiste, intenzivno rade.

Airbnb je zaposlio tim eksperata da bi razradili protokol za čišćenje prostora koji se izdaju. Ono što će biti pravilo jeste da između dve rezervacije treba da prođe minimum 24 sata do tri dana. Inače, protokol čišćenja će biti gotov u maju i sadržaće detaljne informacije o tome kako treba čistiti prostorije i kojim sredstvima. Oni koji izdaju kuće i apartmane mogu pohađati kurs i dobiti sertifikat koji će potencijalnim klijentima biti prikazan. 

U produžetku teksta ćemo vas informisati o tome kako se koje zemlje pripremaju za dočekivanje turista.

Turska: Ova zemlja želi da pokrene domaći turizam već krajem maja, a strane turiste će primati od jula. Najavljuje se sterilizacija autobusa i redovna zdravstvena kontrola vozača. Aerodromi, hoteli, restorani i arheološka nalazišta će biti uređena tako da se može poštovati socijalna distanca. Na mnogim mestima će biti postavljeni termički skeneri. Turci planiraju da pripreme posebne karte na kojima će biti označene bolnice u blizini smeštaja. Veliki hoteli će odustati od sistema all inclusive i očekuje se pojačana potražnja pansiona i stanova. 

Grčka: Čini se da je Grčka najodlučnija u nameri da počne da prima strane turiste. Ministar Turizma ove zemlje je prvi najavio otvaranje sezone 1. jula. 

Kipar: I ova zemlja planira otvaranje granica za evropske turiste od 1. jula, ali u ograničenom broju. Najviše sčekuju nemačke turiste i one iz skandinavskih zemalja. Pošto se ovde povišene temperature zadržavaju do oktobra, ova zemlja računa na produženje sezone.

Hrvatska: Hrvatska želi da pokrene turizam, otvaranjem kampova, luka i hotela u izolovanim zonama. Međutim, ova zemlja još nije objavila kada će to biti.

04/05/2020 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments