Akcija povodom obeležavanja Dana planete Zemlje

22/04/2021 17:57

Akcija povodom obeležavanja Dana planete Zemlje

Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda i Studentska konferencija univerziteta Srbijepovodom Dana planete organizovali su niz akcija, a među prvima je bila i sadnja stabala. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministarka ekologije i zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovali su danas početku akcije studentskih parlamenata povodom obeležavanja Dana planete Zemlje i tom prilikom posadili sadnicu.

Ružić je tom prilikom rekao da su se ministri odazvali pozivu studenata koji su brojem organizacija koje učestvuju u ovoj akciji pokazali da im je važno da životna sredina bude tema koju ne smemo zapostaviti.

– Stvaranjem bolje životne sredine, stvaramo kvalitetnije uslove za budućnost i zdraviji život svih nas – rekao je ministar i dodao da važno je da mladi ljudi, kao nosioci društva jedinstveno nastupe u akcijama, jer tako šalju jasnu poruku da su mladi aktivni i da žele da rade na dobrobit društvene zajednice.

– Današnjom akcijom sađenja 120 sadnica u studentskim domovima u Beogradu i preko 200 sadnica u Srbiji, želim vam da ovo bude samo početak akcija na kojim ćemo vas mi kao vaše resorno ministarstvo podržavati i pomagati da se izborite za vaše ciljeve – naglasio je Ružić.

On je čestitao Centru za edukaciju i razvoj omladine Beograda i Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije na organizaciji ovakvog događaja i poruci koju na Dan planete zemlje studenti u šest gradova naše države šalju, kao i Ustanovi Studentski centar Beograd koji iz godine u godinu omogućava studentima pogodniji život u studentskim domovima.

Ova akcija sprovodi se u šest gradova uz podršku osam studentskih parlamenata univerziteta i preko 50 studentskih organizacija. Prostor i sadnice obezbedile su Ustanove Studentskih centara i Naučno tehnološki parkovi.

U Beogradu u osam studentskih domova biće zasađeno 120 stabala koje je obezbedila ustanova Studentski centar Beograd. Sadnice koje će biti posađene su javorov mleč, pitomi kesten, crni bor, krušina, koprivići.  Ukupno sa ostalim gradovima (Niš, Kosovska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac i Novi Pazar) u kojima se nalaze univerziteti, student će zasaditi preko 200 sadnica i time obeležiti Dan planete zemlje.

Vujović je pohvalila inicijativu studenata „koji svojim primerom utiču na podizanje svesti mladih o značaju očuvanja prirode“ i dodala da Ministarstvo zaštite životne sredine podržava pošumljavanje i ozelenjavanje i kroz nedavno sproveden konkurs za lokalne samouprave i precizirala da je 38 opština i gradova u Srbiji dobilo sredstva za tu namenu.

 

22/04/2021 17:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments