Ovi trikovi će vam olakšati pisanje u Word-u

06/05/2016 13:27

Ovi trikovi će vam olakšati pisanje u Word-u

Microsoft Word je program koji koristi preko milijardu ljudi širom sveta. Međutim, mnogi se muče sa nekim osnovnim stvarima za koje ovaj program već ima rešenje.

Većinu posla možete uraditi lakše i brže samo ako znate kako. Zato ćemo vas naučiti neke trikove nakon kojih će ovaj program za pisanje postati vaš najbolji prijatelj.

1. Ne trošite vreme na formatiranje

Ne morate svaki put listati formate kako biste našli onaj koji najčešće koristite. Dovoljno je da dodate svoje omiljene formate u meni “Quick Styles” i da ih primenite na bilo koji tekst.

2. Olakšajte premeštanje teksta

Ako često premeštate delove teksta u vašem fajlu, najbolje bi bilo da otvorite “Clipboard” gde možete videti sve što ste nedavno kopirali i upotrebiti u daljem radu. “Clipboard” može da čuva do 24 unosa.

3. Lako regulišite formatiranje

Ako tekst ne ispada onako kako ste zamislili ili vam se javljaju ogromni razmaci iako ih ne želite, najbolje je da regulišete formatiranje tako što ćete uključiti opciju “show formatting marks” i uočiti gde su ti razmaci i pasusi koji vam prave problem. Da biste to učinili, odaberite “Home”, a zatim “Show/Hide”.

4. Isključite automatsko ispravljanje

Word vas stalno ispravlja? Ne brinite, to lako možete da isključite i da se prepustite pisanju. To možete učiniti preko opcije “Proofing”.

5. Sarađujte sa drugima

Ukoliko ste korisnik programa Google Docs, sigurno ste svesni prednosti istovremenog rada na nekom dokumentu sa kolegama. Najnovija verzija Word-a takođe ima ovu opciju pošto možete sačuvati podatke na cloud-u koji se zove OneDrive.

6. Lako uporedite dokumente

Sigurno otvarate dva posebna prozora kada želite da uporedite dva dokumenta. Ipak, postoji lakši način. Samo odaberite opciju “View Side by Side” u grupi “Window” u tabu “View” kada otvorite dva različita dokumenta. Možete čak i da ih skrolujete istovremeno aktiviranjem opcije “Synchronous Scrolling”.

7. Uradite više posla za manje vremena

Napravite prečice na tastaturi za zadatke i funkcije koje često koristite i moći ćete da ih uradite za manje vremena i bez mnogo razmišljanja. To možete uraditi preko taba “Customize Ribbon and keyboard shortcuts” koji možete naći u meniju “Options”.

8. Saznajte sve informacije o svom dokumentu

Statusni bar na dnu dokumenta vam može ukazati na to koliko slova, reči, redova ili pasusa ima u vašem tekstu. Dovoljno je samo da kliknete na opciju “Word Count” u statusnom baru.

9. Ne želite da kucate iste reči iznova i iznova

Vaš kompjuter pamti bolje od vas tako da možete da ga naučite brojne fraze, rečenice pa i pasuse koje kasnije začas možete ubaciti bilo gde u tekstu. Nađite opciju “Quick Parts” u tabu “Insert”.

10. Neka vam vaši dokumenti budu uvek dostupni

Ako često koristite dokumente koje ste već napisali, zašto ne biste uključili listu “Recent Docs” tako da uvek imate uvid u njih?

11. Optimizujte sadržaj za svoje čitaoce

Pored toga što Word može da proveri da li je sve spelovano kako treba i gramatički ispravno, on može i da odredi čitljivost vašeg teksta. Za to je potrebno da odaberete opciju “Proofing” iz menija “Options” u tabu “File”, a zatim da selektujete opciju “Show readability statistics”.

Postoji razlog zašto je Word program za pisanje koji opstaje sve ove godine i koji je još uvek nezamenljiv, a sada možete da iskoristite ove trikove da ubrzate svoj rad.

06/05/2016 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments