Zapostavljene funkcije Facebook-a

03/04/2015 12:00

Zapostavljene funkcije Facebook-a

Facebook je prošle godine pokrenuo uslugu Nearby Friends koja korisnicima pomaže da saznaju gde im se prijatelji nalaze. Malo kasnije, postala je dostupna i mogućnost plaćanja putem Facebook-оve aplikacije Facebook Messenger.

Takođe, ukoliko slučajno izbrišete sadržaje sa ove društvene mreže, možete ih povratiti. Nije li neobično da veoma veliki broj ljudi koristi ovu društvenu mrežu, a većina nije svesna mnogih mogućnosti koje im ona nudi? Ovo su samo neke od tih, pomalo zapostavljenih, mogućnosti.

Doniranje novčane pomoći neprofitnim organizacijama

Jeste li znali da možete koristiti Facebook stranice neprofitnih organizacija i tim putem im donirati novac? Na ovoj mreži su prisutne brojne organizacije. Ima onih koje su posvećene borbi protiv raka, zbrinjavanju materijalno ugroženih ljudi, zaštiti divljine, borbi protiv malarije, kao i mnogo drugih. Svako ko želi da doprinese njihovom radu, može posetiti stranicu neke od njih, zatim kliknuti na dugme More, koje se nalazi odmah ispod pozadinske fotografije, i odabrati opciju Donate Now.

Tada će se otvoriti formular gde treba precizirati detalje donacije – iznos donacije i željeni način plaćanja. Isto tako, ukoliko neko želi, svoje donacije može ponavljati iz meseca u mesec (potrebno je da to naglasi u pomenutom formularu) ili se može odlučiti za jednokratnu donaciju. Za ovako pruženu novčanu pomoć daje se stopostotna garancija da pomoć ide na račun odabrane organizacije.

Vraćanje izgubljenog sadržaja

Jeste li ikada imali potrebu da vratite sadržaje koje ste nekada obrisali sa svog profila? Jeste li znali da to i možete učiniti? Dovoljno je da odete na svoju stranicu Settings i kliknite na link Download a copy. Zatim, kliknite na zeleno dugme Start My Archive i unesite svoju lozinku kada zatreba. Potom kliknite na Submit.

Pred vama će se pojaviti prozor u kome ponovo treba kliknuti na Start My Archive (ovoga puta plavo dugme). Sačekajte nekoliko minuta i Facebook će vam poslati imejl sa linkom koji će vas odvesti na lokaciju sa koje možete preuzeti svoje podatke. Pre preuzimanja sadržaja, biće potrebno da unesete svoju lozinku.

Čuvanje sadržaja za kasnije

Sigurno vam nije strana situacija da vam se pojavi veliki broj novosti kada pristupite svom profilu. Iako među tim objavljenim sadržajima uvek ima onih koje biste odmah želeli da pročitate, ponekad se desi da za to nemate vremena. Ukoliko ih ne sačuvate, kasnije će vam biti teško da ih ponovo pronađete, osim ukoliko to nije nešto što je većina vaših prijatelja podelila. Opcija Save se nalazi u padajućem meniju koji se dobija klikom na strelicu usmerenu na dole (ova strelica postoji u gornjem desnom uglu svake prikazane objave ponaosob).

U sadržaje koji se mogu sačuvati spadaju linkovi, mesta, filmovi, muzika itd. Svemu tome možete odloženo pristupiti. Sve što budete sačuvali naći će se na listi Saved (nalazi se na traci levo od prikazanih novosti).

Sinhronizovanje Facebook-ovog i Google-ovog kalendara

Ukoliko imate događaje pribeležene u Google-ovom kalendaru, a istovremeno imate i mnogo toga memorisanog na Facebook-u, sve ove događaje možete objediniti i tako svima imati pristup odjednom. Najpre idite na Facebook-ovu stranicu Events i pronađite linkove Upcoming Events i Birthdays (nalaze se u donjem desnom uglu stranice). Desnim klikom kliknite na bilo koji od ovih linkova, odaberite opciju Copy Link Address ili Copy Link Location. Sada idite u Google-ov kalendar. Levo na stranici naći ćete opciju Other Calendars, kliknite na strelicu za prikazivanje padajućeg menija i odaberite Add by URL. Zalepite kopirani link i kliknite Add Calendar. Čim kopiranje bude završeno, imaćete istovremeni pristup i jednom i drugom kalendaru.

Pretvaranje Facebook profila u Facebook stranicu

Da, vaš lični profil može postati stranica. Prelazak sa profila na stranicu predstavlja korisno rešenje kada želite da okupite sve svoje prijatelje i pratioce, bez potrebe da izgradnju svoje virtuelne zajednice počinjete od nule.

Da biste ovo postigli, pristupite stranici Profile to Page Migration. Zatim odaberite željenu kategoriju svoje nove stranice. Odaberite potkategoriju i unesite potrebne informacije. Na kraju kliknite na Get Started i pratite prikazana uputstva. Imajte samo na umu da je ova promena trajnog karaktera, pa zato kopirajte sve svoje podatke sa ličnog profila, pre nego što ga pretvorite u stranicu.

03/04/2015 12:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments