Kada posetite Barselonu, važna stvar koju ne smete zaboraviti jeste da probate lokalne specijalitete pošto katalonijska kuhinja ima svašta da ponudi. Međutim, to je malo teže ako ne razumete šta vam se u meniju tačno nudi. Zato smo mi istakli hranu koju prosto ne smete propustiti u Barseloni:
1. Tapas
Iako vam to možda zvuči neoriginalno, prosto morate probati tapas u Barseloni. Tapas na španskom znači predjelo, a može se naći u mnogo različitih oblika i veličina.
Ovo su neki od tipičnih (mada je uvek bolje da sami sebi odaberete):
- Pa amb tomaket – Kriška hleba natopljena paradajzom sa maslinovim uljem i belim lukom.
- Najprostija verzija, ali veoma ukusna. Mnogi ga konzumiraju za doručak
- Patates braves – Krompir sa specijalnim ljutim sosom
- Ksipirons – Pržene lignje
- Truta de patates – Vrsta omleta s krompirom
- Formaže mančego – Mančego sir
- Pernil iberik – Španska šunka
- Masline
- Gambes a la planksa – Grilovani račići s belim lukom
- Kroketi od piletine sa šunkom
2. Paelja
Paelja je veoma čuveno špansko jelo koje možete pronaći u brojnim restoranima u Barseloni iako je to jelo koje potiče iz Valensije. Inače, ako vam se svidi, vrlo lako možete naučiti da je napravite.
U Barseloni postoji varijanta paelje koja se naziva fideua, a koja zapravo podrazumeva nudle umesto pirinča.
3. Alioli
Alioli jeste tipični katalonijski sos sličan majonezu. On se tradicionalno pravi samo od belog luka, maslinovog ulja i soli, mada postoje brojne varijacije. Može da se jede sa hlebom, ribom, mesom, povrćem ili s čim god vam padne na pamet.
4. Eskalivada
Eskalivada je salata od patlidžana, paprika, paradajza, crnog luka, soli, maslinovog ulja i sirćeta. Povrće se prži u malo maslinovog ulja pre posluživanja. Verujte, veoma je ukusno!
5. Krema katalana
Krema katalana je klasični katalonijski dezert sličan krem brileu. Razlika je samo u tome što je krem više gladak i što se dodaju limunova kora i cimet za bolji ukus. Takođe, umesto flambiranja, vrh se karamelizuje šećerom. Ovaj dezert je obično propraćen čašom vina ili piva.