Ukoliko posetite Irsku, morate da probate i tradicionalna irska jela. Irska kuhinja uključuje razne oblike mesa i ribe, čorbe i supe, ali i krompire u svako doba godine.
Soda hleb
Svaka porodica u Irskoj ima sopstveni recept za soda hleb ispisan rukom na starom papiru i zadenut negde u stare knjige s receptima. Neki vole kada je sladak i kad se doda meda, šećera ili suvog voća, dok drugi vole da dodaju razne semenke ili melasu sa malo piva. Ipak, glavni sastojci se ne menjaju, a to su soda bikarbona, neobrano mleko i brašno.
Školjke i drugi morski plodovi
Gotovo je nemoguće da vidite sunce u Irskoj van leta. Međutim, to ne znači da ne možete da probate ostrige sa zapadne obale u septembru na velikom Festivalu ostriga. Postoji i poseban festival morskih plodova koji se održava u aprilu.
Irska čorba
Irska čorba je veoma jednostavna za kuvanje a tradicionalno se pravi od ovčetine koja se satima polako kuva dok ne omekne sa lukom, krompirom i šargarepom. Neki u čorbu dodaju i ječam. Danas irsku čorbu prave i od janjetine u koju se dodaju razni začini poput timijana i peršuna.
Kolkenon
Krompir je veoma važan deo irske tradicionalne kuhinje, a kolkenon je klasično jelo koje predstavlja mešavinu krompira, kupusa, putera, mladog luka i raznih drugih sastojaka.
Boksti
Knedla od krompira bi bio odličan način da se opiše boksti. Prema tradicionalnom receptu, rendani krompir se meša sa pireom od krompira, a zatim se sve to meša sa brašnom i solju pre nego što se isprži na puteru.
Kuvana slanina i kupus
Kuvana slanina, kupus i krompir su klasičan porodični obrok. Obično se slanina ostavi u marinadi preko noći, a kupus se dodaje u šerpu tek u poslednjih 10 minuta kuvanja. Uz sve to obično ide sos od peršuna.
Dimljeni losos na irski način
Danas je teško naći svežeg lososa u Irskoj, ali ako ga nađete na meniju to će biti negde između aprila i juna. Obično se služi sa belim sosom, krompirima i prolećnim zelenim povrćem.
Crno-beli puding
Iako zvuči kao da je dezert, crno-beli puding se zapravo pravi od svinjetine, masti i loja, ječma, ovsene kaše i veoma začinjene kobasice. Varijacije ovog „pudinga“ su mnogobrojne.
Kodl
Kodl ima korene u radničkoj klasi Dablina i predstavlja one ostatke hrane na kraju nedelje koji se nisu pojeli i koji se zatim polako peku u rerni satima. Kodl obično uključuje svinjske kobasice ili ostatke kuvane slanine zajedno sa kuvanim krompirom i crnim lukom.