Dablin

Dablin je prestonica Irske i najveći grad u Irskoj. On se nalazi u provinciji Lajnster na istočnoj obali Irske na ušću reke Lajfi. Grad sa svojim predgrađima ima oko 1,2 miliona stanovnika.

Istorija Dablina

Dablin je nastao kao vikinško naselje u 10. veku i bio je pod kontrolom Vikinga sve do Normanske invazije 1169. godine. Grad je polovinom 17. veka pokosila kuga, ali se oporavio zahvaljujući trgovini vunom i lanom sa Engleskom.

Dablin je najveći prosperitet doživeo u 18. veku, kada su i izgrađene mnoge čuvene građevine poput zgrade Parlamenta i pivare Ginis.

Glavne atrakcije Dablina

Reka Lajfi koja protiče kroz Dablin cepa grad na dva dela, severni i južni. Oni su povezani brojnim mostovima od kojih je najpoznatiji O Konelov most.

O Konelov most

O Konelov most

Jedna od verovatno najpoznatijih atrakcija Dablina jeste Triniti koledž. On se nalazi u samom srcu grada i najstariji je univerzitet u Irskoj pošto ga je osnovala kraljica Elizabeta I 1592. godine. Tamo možete naići na veoma bogatu riznicu sa preko 200.000 starih knjiga.

Triniti koledž

Triniti koledž

Grafton Strit je glavna lokacija za šoping u Dablinu i nalazi se nedaleko od Triniti koledža. Ova ulica je puna u svako doba dana, a neretko se dešava da se u njoj održavaju muzički performansi.

Grafton Strit

Grafton Strit

Park Svetog Stefana je odlično mesto za laganu šetnju nakon kafe u Grafton Stritu. U pitanju je oaza mira udaljena od gradske vreve. Kada je lepo vreme u parku možete napraviti piknik i uživati u prirodi. U parku se takođe nalazi i jezero sa patkama, a u samom centru se nalazi i predivno ukrašena fontana. Zanimljiva je priča da je park 1916. godine bio poprište ustanka, ali su obe strane ugovorile prekid vatre dok čuvar parka nije nahranio patke.

Park Svetog Stefana

Park Svetog Stefana

Trg Merion je najveći džordžijanski trg u Dablinu koji je pun privatnih rezidencija i kancelarija. U njegovom centru se nalazi lep park sa statuom čuvenog dablinskog pisca, Oskara Vajlda. Šetnja kroz ovaj trg će vas u potpunosti vratiti u džordžijansku eru. Ono što je veoma interesantno jeste da su gornji prozori na zgradama po veličini manji od donjih. Na taj način se stvara optička iluzija da su zgrade veće nego što zaista jesu.

Trg Merion

Trg Merion

Hristova katedrala je prva crkva u Dablinu koja je osnovana 1028. godine i napravljena u potpunosti od drveta. Ona je restaurirana u 19. veku.

Hristova katedrala

Hristova katedrala

Pored Hristove katedrale, u Dablinu se nalazi i Katedrala Svetog Patrika koja je istovremeno i nacionalna crkva Irske. Kao i Hristova katedrala, ona je takođe prvobitno bila napravljena od drveta. Ona je do danas restaurirana mnogo puta.

Katedrala Svetog Patrika

Katedrala Svetog Patrika

Jedna od neizostavnih atrakcija Dablina je Dablinski zamak, koji je bio centar administracije za 700 godina britanske vladavine sve do 1922. godine. On se danas koristi samo za posebne ceremonije i izložbe, a ponekad i za koncerte. U njemu se nalaze i brojni muzeji.

Dablinski zamak

Dablinski zamak

Muzeji i galerije u Dablinu

Dablin obiluje muzejima i galerijama, a među najpoznatijima su Mali muzej Dablina, Nacionalni muzej Irske, Nacionalna galerija Irske, Muzej Džejmsa Džojsa, ali i mnogi drugi.

Nacionalna galerija Irske

Nacionalna galerija Irske

Pogledajte još