ZA KOGA JE ONLINE OBRAZOVANJE? Ovo su 4 vrste učenika koji bi trebalo da uče online

19/05/2020 16:34

ZA KOGA JE ONLINE OBRAZOVANJE? Ovo su 4 vrste učenika koji bi trebalo da uče online

Učenje na daljinu je od početka globalne krize koja je sve obrazovne institucije naterala da se prilagode distance learningu dobilo dosta pažnje širom sveta. 

Sada je online učenje postalo obaveza, a doskoro je bilo samo opcija. Iako ga je kriza stavila u fokus, interesovanje za online obrazovanje u prethodnih desetak godina poraslo je značajno. Tako je, primera radi, istraživanje portala Sciedu.ca pokazalo da je više od dve trećine studenata raspoloženo da uči preko smart telefona.

Kod nas je online model učenja uveliko bio zastupljen i pre trenutne krize. Pored specijalizovanih škola preko kojih je odavno bilo moguće u potpunosti online pohađati nastavu, kakva je, primera radi, ITAcademy, tu su i pojedine srednje škole, čiji programi podržavaju učenje preko distance learning platforme. Neke od njih će ove godine čak i prijemne ispite zbog trenutne situacije, po svoj prilici, organizovati online.

Ipak, tradicionalna nastava u učionici i dalje za mnoge roditelje predstavlja prihvaćeni standard, jer prednosti online obrazovanja nisu dovoljno komunicirane u javnom diskursu. S druge strane, mnogi misle da ovaj oblik učenja nije za svakog.

Kakva će osoba najviše profitirati od online učenja? Ovo su 4 profila učenika kojima online učenje može da donese dodatne benefite.

  1. Oni koji imaju dobre ocene, a u školi im je dosadno

Ukoliko učenik ima sve petice uz malo rada, to je sjajno, ali… za mladu osobu tih sposobnosti škola može postati noćna mora, jer školski program ne predstavlja adekvatan izazov. U ovom slučaju, dodavanje naprednih kurseva može dodatno izoštriti njihove veštine i olakšati sledeće obrazovne poduhvate. 

Roditelji bi stoga mogli da porazgovaraju sa nastavnicima i prošire aktivnosti. Dodavanje dodatnih online kurseva na višem nivou u raspored učenika moglo bi biti dodatna motivacija da oni napreduju tamo gde su talentovani.

S druge strane, zbog uštede vremena i mogućnosti da radi samostalno, za talentovanog individualca celokupno školovanje preko interneta može biti mnogo efektivnije i stimulišuće.

  1. Oni koji planiraju da školovanje nastave na fakultetu

Prednosti od kurseva koji se pohađaju online već u toku srednje škole za učenike koji žele da steknu univerzitetsko obrazovanje su dvojake. Ne samo da će im ono, kada za to dođe vreme, olakšati upis na fakultet zbog stečenog znanja, već će im pomoći pri adaptiranju na dinamiku studentskog života.

Za razliku od srednje škole, univerzitetska dinamika mnogo više korespondira sa dinamikom online učenja. Kada ćete učiti zavisi od vas, a dokle god izvršavate predispitne obaveze, imaćete pravo da pristupite ispitu. Dostupni profesori u službi mentora učiniće školovanje mnogo sličnijim fakultetskom režimu.

  1. Radoznali

Školski kurikulumi neretko sadrže sve sem onog što intrigira mlade. Sve što ih inspiriše mladi mogu naći na IT kursevima, gde je ponuda kurseva sa interesantnim temama mnogo šira nego što je to moguće u školama s tradicionalnom nastavom u učionici. 

Sistematizacijom gradiva, znanje dostupno u online kursevima napraviće korak napred – od pukog hobija ka upotrebnom znanju za buduću karijeru. 

Jedna od škola koja kod nas dopunska i nova znanja daje na način prilagođen online učenju mlađih generacija jeste OKschool. Pored toga, oni organizuju i pripreme za polaganje male i velike mature.

  1. Oni koji imaju problema s koncentracijom 

Online učenje zahteva fokusiranost, ali je prednost što učenik sam bira tempo i dinamiku rada. S druge strane, pri rešavanju zadataka lakše je održati usredsređenost na ekran nego pažnju u učionici. Završetak svakog kursa zahteva usredsređenost, ali je velika prednost ove vrste učenja što nema distrakcija. Uslovi će biti onakvi kakvim ih sami napravite u svojoj kući ili gde god da želite da vreme provodite učeći.

Druga prednost zasnovana je na činjenici da je pritisak koji vremenski ograničeni pismeni zadaci nose otklonjen.

Iako nema grupe koja ne može učiti online, ovih nekoliko tipova đaka može posebno profitirati od učenja na daljinu. Ako ste roditelj, ne budite skeptični, već iskoristite ovu priliku da svom detetu omogućite obrazovanje kakvo vaša generacija nije imala.

19/05/2020 16:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments