Za 15 odsto veće plate u prosveti

30/03/2017 09:13

Za 15 odsto veće plate u prosveti

Ministar prosvete Mladen Šarčević prihvatio je predlog tri reprezentativna sindikata obrazovanja da se plate u prosveti povećaju za 15 odsto.

Prvi deo povećanja najavljen je za jun mesec 2017. godine, dok će drugi deo povećanja zapoleni u prosveti moći da očekuju u četvrtom kvartalu 2017. godine.

U saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost navodi se da je na sastanku sa ministrom dogovoreno da se hitno popravi materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju sa drugim, trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, sve do trajnog rešenja njihovog materijalnog položaja kroz povećanje koeficijenata ili cene rada.

Dodaje se da su sindikati tražili povećanje u iznosu od 15 odsto, kako bi prosečna plata bila nešto iznad prosečne zarade u Srbiji, do uvođenja jedinstvene cene rada za sve zaposlene u budućem sistemu platnih razreda.

“Ministar se saglasio sa predlogom i istakao da će se prvi deo povećanja realizovati u junu, a drugi deo u četvrtom kvartalu ove godine”, piše u saopštenju.

Sindikati su naveli da je neposredan povod i dalje nepovoljan ukupan materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju: prosečna plata svih zaposlenih u Srbiji isplaćena u februaru 2017. iznosi 46.990 dinara, a u obrazovanju 42.146 dinara, što je izuzetno malo, imajući u vidu da u obrazovanju radi više od 80 odsto zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

Izvor: 021; Beta;

30/03/2017 09:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments