Uskoro zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija

23/10/2015 13:57

Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića, zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija mogao bi da se očekuje oko Nove godine.

Cilj novog zakona je da se pojasni ko gde može da radi i koje znanje i veštine su potrebne za koje radno mesto.

Upravo kada ovo bude jasno svima – poslodavcima, prosvetnim radnicima, roditeljima i žacima – biće mnogo lakše da se reguliše upisna politika i da se ona usmeri prema tržištu rada.

Potrebno je promeniti brojčano stanje učenika u stručnim školama i gimnazijama. Veliki broj đaka se upisuje u srednje stručne škole, a premalo njih odlazi u gimnazije – ali ne zato što su zainteresovani za te nastavne profile nego zato što smatraju da će na taj način lakše da se upišu na fakultet.

Dualno obrazovanje će omogućiti učenicima da više uče kroz rad, a ne samo u teoriji. Kada se primenjuje dualno obrazovanje đaci imaju priliku da primaju platu (a ne stipendiju) dok idu u školu – radeći u fabrici u kojoj mogu i da u praksi nauče ono za šta se školuju.

Za sada nije moguće privući učenike u zanatske škole, jer njih kod ovih profila ne privlači dualno obrazovanje koje bi trebalo i kod nas da se uvede uskoro, nego posao koji mogu imati nakon srednje škole.

Ministar Verbić je dodao i da učenici će biti zainteresovani za određeni trogodišnji profil ukoliko im nakon škole sledi ponuda za posao.

Što se tiče dualnog obrazovanja u Nemačkoj praksa je sledeća: učenici koji žele da upišu određeni profil prvo moraju dobiti potvrdu od firme gde bi trebalo da obavljaju praksu. Ukoliko dobiju potvrdu to znači da će za njih biti mesta u toj firmi i da mogu da počnu da se školuju za to zanimanje. U suprotnom – ne bi ni mogli da upišu taj smer, nego bi morali da izaberu neki drugi – koji je potreban na tržištu rada.

23/10/2015 13:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments